Kijöttek a számok: így muzsikált a magyar gazdaság a második negyedévben

Portfolio 2024. július 30. 09:33

A második negyedévben a magyar gazdaság negyedéves alapon 0,2 százalékkal zsugorodott.

Az éves összevetésben számolt GDP-bővülés (a kiigazítatlan adatok szerint) 1,5 százalékos volt. Előzetesen a Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 2,3 százalékos lendületet produkál a gazdaság, vagyis a valóság jócskán alulmúlta a várakozásokat - számolt be róla a Portfolio.

Bizonyos fogyasztási szegmensekben ez valóban érzékelhető volt, de összességében a háztartások érezhetően behúzták a féket: egyáltalán nem költekeznek olyan tempóban, ahogy arra számítottak a szakértők.

Talán ennél is kellemetlenebb meglepetés volt, hogy az export húzóereje eltűnt. A gyenge európai konjunktúra, az elektromos autózás terjedésének látványos megtorpanása alaposan leapasztotta a kivitelünk iránti keresletet. Ez pedig azt jelentette, hogy a gazdaság két fontos motorja is alapjáratba került. Ráadásul a külkereskedelmi adatok arra utaltak, hogy a fogyasztás és az export mellett a harmadik fontos felhasználási területen, a beruházásoknál sincs élénkülés.

Címlapkép: Getty Images