Nincs megállás, tovább tart a drágulás az élelmiszerboltokban: ki győzi ezt kifizetni?

Agrárszektor 2024. augusztus 1. 09:02

Egyes termékek - főleg a tejek - egyik napról a másikra 150-200 forinttal drágultak bizonyos üzletekben.

Az Agrárszektor beszámolója szerint volt, hogy a német import tej (3,5%-os) fele annyiba került, mint a magyar. A termelők pedig nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, ami mostanra ráadásul felemésztették a feldolgozók tartalékait.

Koller Attila, a Tej Terméktanács társelnöke nemrégiben elmondta, hogy az ágazat költségei egy év alatt megduplázódtak, és amikor ezt be kellett építeni a termékek árába, az egy drámai mértékű fogyasztáscsökkenéssel járt. Még jelenleg is jelentősen magasabban vannak az árak, mint a koronavírus-járvány előtt.

Változnak a fogyasztói szokások, ömlik be az import

A lap kiemeli: a tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítésére vonatkozó AKI statisztika szerint 2023. évben a főbb tejtermékek közül egyedül a hatósági árral érintett 2,8% UHT tej és a natúr joghurt értékesítése növekedett, míg a trappista sajtnál az előző évi, kis mértékben emelkedett értékesítési adatot sikerült megtartani. Egyes tejtermék kategóriákban ugyanakkor 2022-ről 2023-ra jelentősen csökkent a tejfeldolgozók belföldi értékesítése (vaj -9%: vajkrém: -14%, tehéntúró: -6%, ömlesztett sajt -11%, tejföl -5%)

Idén csak az év első két hónapjára van adatunk, eszerint a kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt. Mindez pedig a boltokban is meglátszik, tapasztalatunk szerint a német tej fele annyiba kerül, mint a magyar.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyit kell fizetni a toptermékekért, akkor KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images