Özönlenek ezekre a vidéki településekre a gazdagok: itt élnek a leginkább jómódú magyar családok

Pénzcentrum 2024. augusztus 1. 08:33

A leggazdagabb hazai településeken 10-szer több pénzből gazdálkodnak a magyar családok, mint az ország legszegényebb térségeiben.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) település szintű statisztikái szerint a legrosszabb a helyzet Csenyétén, ahol évente (!) alig több mint 250 ezer forintnyi jövedelem jut egy lakosra. A teljes, több ezer települést tartalmazó lista egyértelműen igazolta, hogy komoly életszínvonalbeli különbségek vannak Magyarországon, melynek egyik végletét a legszegényebb települések kiválóan reprezentálták. A Pénzcentrum most a leggazdagabb magyar településeket vette gorcső alá.

A jólét záloga a masszív munkaerőpiaci adatok

Noha a társadalmi egyenlőtlenségeket a szélsőértékek kiválóan reprezentálják, statisztika lévén óhatatlanul akadnak torzító körülmények. "Mivel a mutató a személyi jövedelemadó adatokból indul ki, nagy vonalakban egész jó képet adhat az országos életszínvonalbeli különbségekről" - fogalmazott korábban, a település szintű statisztikákra vonatkozóan Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Az például egyértelműen látszódik a leggazdagabb településeken, hogy a jólét záloga a masszív munkaerőpiaci adatok: azaz jellemzően nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, és magas az ott élő értelmiségiek aránya (ezt két mutató, a "legfeljebb 8 általános iskolát végzett nyilvántartott álláskeresők aránya", illetve a "magas presztízsű foglalkoztatási csoportokban foglalkoztatottak aránya" reprezentálja). Na persze akadnak furcsaságok is, amelyre kiváló példa a listát vezető település is.

Ugyanakkor, mint minden statisztikának ennek is vannak korlátai, ami miatt nem biztos, hogy teljesen pontosan jeleníti meg a települések közötti jövedelemkülönbségeket, illetve hogy ezt pontosan tükrözi a településkép

- fogalmazott Madár István.

A mutató nem számol például az egyéb típusú, például vállalkozói vagy egyéb nem szja-köteles jövedelmekkel. Nagyon kicsi településeken előfordulhatnak extremitások, ahol néhány gazdag kiköltöző húzza fel az átlagot. Sajátos az agglomeráció helyzete, az ott élő magas jövedelműek költéseinek jelentős része nem a településen jelentkezik

- tette hozzá a vezető elemző.

Ha kíváncsi vagy, hogy mely településeken tudnak jelenleg a legtöbb jövedelemből megélni a magyar családok akkor KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images