Forrnak az indulatok: az engedély megvonása után is tovább működik vidéki aksigyár

HelloVidék 2024. augusztus 5. 10:01

A környezethasználati engedély megvonása után is változatlan kapacitással működik a gödi akkugyár - számolt be róla a Népszava.

Ahogy arra a lap emlékeztet a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét idén tavasszal a Budapest Környéki Törvényszék felfüggesztette, helyt adva a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresetének.

A helyzet azért különös, mert miközben az LMP, a Greenpeace és a Göd-ÉRT szerint a gyár így nem is működhetne, a megyei kormányhivatal közleménye szerint ilyesmiről szó nincs, a bírósági döntés nem azt jelenti, hogy a gyár működését fel kell függeszteni. Valójában – írták – a működést az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni. Ám az, hogy ez megtörtént-e, azóta sem derült ki.

Csárdi Antal a Népszavának az érvelést „parasztvakításnak” minősítette. Óriási problémának tartja, hogy a gödiéhez hasonló üzemek működését – a napvilágra kerülő súlyos lég,-, talaj- és vízszennyezés ellenére – eltakarják a nyilvánosság elől.

Kíváncsiak voltunk, hogyan ellenőrzik a kapacitáscsökkentést, de az akkumulátorgyár, együttműködve a kormányhivatallal, minden adatot eltitkol. Több közérdekű adatigényléssel éltünk, személyesen én is. Sokszor választ sem kaptunk

– mondta az LMP-s politikus, aki személyesen szerette volna ellenőrizni az alacsonyabb kapacitást és a károsanyag-kibocsátás értékét. Erre a kormányhivatal úgy reagált, „a törvény ezt sajnos nem teszi lehetővé”.

Hasonlóan járt a Greenpeace, ám ők nyílt levelükre –melyben az üzemi korlátozás pontos paramétereiről érdeklődtek – ez idáig választ sem kaptak. Ahogy lassan fél éve arra sem, hogy miként kerülhetett a gödi kommunális szennyvízbe és a termőföldekre jelentős mennyiségű NMP-oldószer, miközben a korábbi környezetvédelmi engedély alapján egyik helyre sem juthatna a magzatkárosító kockázattal besorolt oldószerből.

Simon Gergely, a Greenpeace csapatának tagja, regionális vegyianyag-szakértő egyébként egyetért azzal, hogy az engedély megvonása után a gyár semmilyen formában nem működhetne. Maximum a termelése 1,38 százalékán, amihez 72 gyártósorból nagyjából 71-et kellene leállítaniuk. Csárdi Antal úgy tudja, ennek ellenére még üzemi műszakok sem maradnak ki. Ezt a lapnak Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

A hozzánk eljutott információk arra mutatnak, hogy a gyárban semmilyen jelentős gyártásleállítás nem történt!

- tette hozzá.

Az LMP, a Greenpeace, és a Göd-ÉRT nem adják fel a harcot. Bár Csárdi Antal a Népszavának nyilatkozva a júniusi közös demonstrációjukat sem tartotta eredménytelennek, amikor elbarikádozták a gyár bejáratait. Mint elárulta, hasonló lépésekkel a jövőben is élnének, bár legközelebb nem fogják azt előre bejelenteni. Júniusban ugyanis felmerült a gyanúja annak, hogy a megmozdulás idejére a Samsung-gyár átszervezte az érkező áruk és a távozó termékek fogadását és indítását, mintha semmi probléma nem lenne.

Azt sem adtuk fel, hogy valamilyen szakértőt, vagy szakértői csapatot bejuttassunk a gyárba, hogy pontos képet kapjunk a jelenlegi helyzetről. De az akciónk nem titkolt célja az, hogy megakadályozzuk a gyár működését

– foglalja össze céljaikat az LMP-s politikus.

Címlapkép: Getty Images