Nehéz idők járnak az erdészetekre is: visszaesett a megrendelés az olcsó ukrán faáru miatt

HelloVidék 2024. augusztus 6. 09:31

Az országos tendenciához hasonlóan a somogyi faipari cégek is forgalomcsökkenést tapasztaltak az év első felében. Az olcsó ukrán áru jelenléte a piacon jelentősen megnehezíti a magyar és a somogyi erdészetek dolgát - írja a sonline.hu.

Ahogy a portál írja, az év első hat hónapjában a somogyi fakitermelőknek jelentősen beszűkült a piac. Ezt tapasztalta a vármegye legnagyobb erdőgazdálkodója a Sefag Zrt. is. Kérdésünkre a társaság azt közölte: beszűkültek értékesítési lehetőségeik.

Átmeneti megoldást az általunk termelt rakodóelem alapanyagát képező rönkféleségek árának csökkentése jelentette – 2023 nyarától –, mely a mai napig érvényes. Kisebb piaci élénkülés az elmúlt két hétben újra tapasztalható

- válaszolták a lap megkeresésére.

Mint azt kifejtették, a társasághoz tartozó Csurgói Faipari Zrt.-nél elsősorban lombos fafajokat dolgoznak fel, így számukra nem jelent konkurenciát az ukrán fenyő. A gyár évente 22 ezer köbméter hengeres fát dolgoz fel, ami idén nem csökkent. A portál kérdéseire a következőket válaszolták:

a tölgy fűrészrönk iránti igénye még nőtt is Somogyban. A fűrészüzem által megtermelt félkész termékeket elsősorban Nyugat-Európában értékesítik padlógyártók számára, míg egy kisebb mennyiség kereskedőkön keresztül az ázsiai fapiacra kerül.

Somogy faiparának másik meghatározó szereplője a Kaszó Zrt., amely szintén visszaesést regisztrált a megrendelések egy részében.

Tapasztalható némi visszaesés az előző két évhez viszonyítva. Az elmúlt években az azt megelőző időszakokhoz képest nagyobb kereslet volt jellemző, így a jelenlegi tendenciára a piac dinamikájának természetes alakulásaként lehet tekinteni

- mondta Galamb Gábor vezérigazgató. Hozzátette:

az éves terv időarányos hányada készült el 2024 első félévében, az előző évekhez képest 16 százalékkal termelt a Kaszó Zrt. kevesebbet, de ez annak tudható be, hogy aránylag magas indulókészlettel rendelkezett.

Címlapkép: Getty Images