Autósok figyelem! Fontos változások lépnek életbe hamarosan, ezt mindenkinek tudnia kell

Pénzcentrum 2024. augusztus 6. 08:33

Szeptembertől nem lehet zöld rendszámmal forgalomba helyezni a plug-in hibrid autókat Magyarországon, 2026-ig pedig az összes kiadott rendszámot fehérre kell cserélni.

2016. január elejétől a plug-in hibrid járművek jelentős, a zéró emissziós, azaz tisztán elektromos és hidrogén meghajtású gépjárművekkel megegyező mértékű kedvezményekben részesültek Magyarországon, ezek is jogosultak lettek a zöld rendszámra, és annak előnyeire. De ennek szeptembertől vége: szeptember elsejétől csak a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak zöld rendszámot az első belföldi forgalomba helyezés során.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium azt is közölte, a rendszám fehérítésével járó költséget az autó tulajdonosának kell kifizetnie: új rendszámtábla ára 8500 forint, míg egyedi rendszámtábla esetében ez az összeg 15 ezer forintra rúg. Most arra voltunk kíváncsiak, milyen autópiaci hatásai lehetnek az intézkedésnek: indulhat-e árcsökkenés a rendszámfehérítés után, esetleg már most is megmozdultak-e az autóvásárlók?

Még nem várható árcsökkenés

Nagyon hektikus mozgásokat egyelőre nem láttunk, az oldalunkon kínált használt plug-in autók ára a korábbi hónapokhoz hasonlóan 11,7 millió forint körüli értéken mozgott, miközben az elmúlt két hétben szignifikánsnak nem nevezhető csökkenést tapasztaltunk a kínálatban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez így is marad, hiszen a logikus mozgás az árcsökkenés lesz. A kereslet változása pedig erősen függ majd attól, hogy ez az árcsökkenés milyen mértékű lesz

- közölte a Pénzcentrum kérdésére Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A szakember szerint mivel 2024. szeptember 1-je után forgalomba helyezett PHEV autók (külföldi használt import és szalonba vásárolt új gépjárművek) már nem kapják meg a zöld rendszámot és az ehhez tartozó kedvezményeket sem, ez nagy eséllyel lefelé tolja majd az árakat.

Jelntősebb árcsökkenés viszont a 2026 novembere előtti időszakban várható, amikor is minden PHEV tulajdonosnak le kell adnia a zöld rendszámot

- ismertette.

Mint kiemelte, ahogy közeledik a rendszámcsere határideje, a plug-in hibrid autók tulajdonosai egyre nyomottabb áron próbálhatják meg értékesíteni autóikat.

Halász Bertalan arról beszélt: várakozásaik szerint összességében a PHEV autóknál a megszűnő kedvezmények miatt a céges vásárlók jelentős része más szegmensben fog új autót keresni. A piacon megmaradó, a PHEV autó iránt érdeklődők valószínűleg jelentős alkuval próbálnak majd vásárolni. A használtautó-kereskedők is már nyomottabb árat fognak kínálni az autó tulajdonosának egy PHEV vásárlása esetén. De az újautó-szalonok is kisebb összeget kínálhatnak egy esetleges PHEV beszámítása esetén.

Hozátette: logikus lépés lenne a márkakereskedők részéről, ha szeptember előtt a még készleten álló plug-in hibrid autókat forgalomba helyeznék, hogy azok még megkaphasság 2 évre a zöld rendszámot. Hiszen így a készletautókat még könnyebben lehetne értékesíteni.

Sokaknak még a változás után is megérheti?

Bár a szabályok változnak, de a plug-in hibrid autók legfőbb előnye megmarad ezt követően is, hiszen a modern típusokkal már akár 80-100 kilométer is megtehető tisztán elektromos üzemmódban, ez pedig továbbra is előnyös annak, aki otthon, vagy a munkahelyén tudja tölteni az autóját - mondta a lapnak Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója.

Már eddig is benne volt a pakliban, hogy a plug-in hibridekre vonatkozó kedvezményeket eltörlik, korlátozzák. Sőt, több hazai nagyváros már lépett is, például regisztrációhoz kötik az ingyenes zöld rendszámos parkolást, és a PHEV autók nem jogosultak erre, valamint Budapesten is régóta téma volt az ingyenes parkolás feltételeinek megváltoztatása. Aki ilyen meghajtású autón gondolkodott, az számíthatott rá, hogy előbb-utóbb valamilyen szigor lesz

- emlékeztetett a szakember.

Címlapkép: Getty Images