Nagy bajban van a Dunaferr: végrehajtás alá került a vállalat, tüntetnek a dolgozók

Portfolio 2024. augusztus 12. 13:04

A Portfolio értesülései szerint a Dunaferr dolgozói még mindig nem kapták meg béreiket, ezért délután 2-kor újabb tüntetésre készülnek az igazgatóság épületénél. Két leányvállalatuk, a Duna Furnace és Dunarolling ellen is végrehajtást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mint arról beszámoltak, a dunaújvárosi vasmű dolgozói ma reggel 7 órakor tüntetést tartottak az igazgatósági épület előtt az elmaradt munkabérek miatt. Rahul Yenurkar, a Liberty Steel Dunaújváros cégvezetője ígéretet tett, hogy a nap folyamán megkapják a fizetésüket, de a több ütemű kifizetés lehetősége felmerült, ami nemtetszést váltott ki a dolgozók körében. A demonstráció másfél óra után békésen véget ért, de a szakszervezet javaslatára a dolgozók megállapodtak, hogy ha 14 óráig nem érkezik meg a fizetés, újra tüntetni fognak.

A vasmű vezetői már június végén közölték az érdekképviseletekkel, hogy átszervezik a munkavállalók munkarendjét, amely során több kollégát szakaszos vagy kétműszakos munkarendbe helyeztek át, illetve állásidőre küldtek. Ez a lépés elindította a dunaújvárosi acélgyártás leépülésének folyamatát, amely a dolgozókat közvetlenül érinti. A munkavállalók már a hétvégén jelezték a munkáltatónak, hogy

Még sötétebb előjel, hogy a Dunaferr két leányvállalata, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. ellen is végrehajtást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Előbbi esetében július 30-án kezdeményezték az eljárás elindítását, amely augusztus 7-én vált hatályossá, míg utóbbinál augusztus 9-én emelkedett jogerőre a NAV intézkedése.

Címlapkép: Getty Images