Nagyot bukhat ezen sok munkáltató: így kerülhetik el a milliós bírságot

HelloVidék 2024. augusztus 28. 12:06

Ahogy a szoljon.hu írja, különösen nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, júliusban 350 ezren dolgoztak így. Az adózás is egyszerű és kedvezményes, de nagyon sokat kockáztat az, aki elfelejti bejelenteni az alkalmi munkavállalóját. Lássuk, mit tanácsol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezzel kapcsolatban.

Az alkalmi munka nagy népszerűségnek örvend. Szerencsére az ügyintézés egyszerű, és megéri szabályszerűen bejelenteni az idény- és alkalmi munkát is, hiszen aki ezt elmulasztja, az augusztus 1-től egymillió helyett már kétmillió forintos bírságot kockáztat alkalmazottanként.

Az ilyen súlyos szabálytalanságot elkövető munkáltató mindezek mellett két évre felkerül a NAV illegális foglalkoztatók szégyenlistájára, és két évig nem kaphat semmilyen költségvetési támogatást.A kivások (kisvállalati adózó) még ennél is többet kockáztatnak a bejelentés elmulasztásával, mert elveszítik kedvező adózási módozatukat, és 24 hónapig nem is kerülhetnek vissza a kisvállalati adót választók népes táborába

– derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatásából.

Címlapkép: Getty Images