Megtört a nyaralópiac: így is brutálisak az ingatlanárak ezeken a balatoni településeken

MTI 2024. augusztus 30. 10:03

Visszaesett a nyaralópiac korábbi lendülete, idén tovább csökkent a kereslet, és az Otthon Centrum hálózatában az első hét hónap során 12,3 százalékkal kevesebb nyaralót adtak el, mint az előző év ugyanezen időszakában. A Balatonnál találhatóak a legdrágább ingatlanok - közölte a Likebalatonnak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A nyaralók iránti keresletcsökkenés egyik magyarázata a befektetői célú vásárlás jelentős mérséklődése, valamint a jó állapotú nyaralók alacsony száma

– közölte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Hozzátette, hogy az utóbbinak azért van jelentősége, mert a vevők többsége nem szeretne költséges és drága felújítással bajlódni.

A szakember elmondta, a vevőknek kedvező hír, hogy megállt a szegmensben a további áremelkedés; miközben az abszolút ár megegyezik a tavalyi értékkel, addig a négyzetméterár 11,8 százalékos mérséklődés után 460 ezer forintra csökkent országos átlagban. Fontos leszögezni, hogy továbbra is jelentős árbefolyásoló tényező a nyaraló elhelyezkedése és állapota.

A vízparttól távolabbi és felújításra szoruló ingatlanokat az országos átlag alatti, míg a vízparti – vagy annak közelében lévő – és jó állapotú nyaralókat jóval átlag feletti ársáv jellemzi – fogalmazott a szakember.

Noha ez az érték 30 százalékkal olcsóbb, mint a tavalyi átlag, nemcsak a két éve tartó keresletcsökkenés érezteti hatását, hanem az összetételhatás is jelentősen befolyásolja az árat. A legdrágábbak a Budapesthez közeli, keleti medence települései:

  • a listavezető Balatonalmádi, 815 ezer forinttal,
  • amelyet Siófok követ 725 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral.
  • Innentől nagyon sűrű a mezőny, de az északi és déli part nagyobb városaiban,
  • Zamárdiban, és Kenesén is nagyságrendileg hasonló az árfekvés.

Címlapkép: Getty Images