Árvíz: már most érdemes megtervezni a figyelőszolgálatokat az érintett önkormányzatoknak

MTI 2024. szeptember 18. 15:01

Az árvíz elleni védekezésben résztvevő önkormányzatoknak már most érdemes megtervezniük a figyelőszolgálatokat, hiszen a problémák nem a tetőzés időpontjával érnek véget - hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Láng István főigazgató rámutatott: a szivárgásból adódó "roskadási, tönkremeneteli" jelenségek később jelentkeznek.

Nagyon fontos szerepe lesz a tetőzés után a figyelőszolgálatok megszervezésének és fenntartásának annak érdekében, hogy a levonuló árhullám elleni védekezést biztosítani tudjuk

- hangsúlyozta.

Láng István tájékoztatást adott arról, hogy a főbb gócpontokon körülbelül mikor várható a tetőzés. Ezek szerint a Lajtán csütörtökön, a Szigetköz alsó szakaszán csütörtök délután, Győrben csütörtök este, Komáromban péntek délelőtt, Esztergomban péntek éjjel, Vácon szombaton napközben, Budapesten szombat délután, este.

A főigazgató megjegyezte, hogy Győrben sokkal jobban elmarad az árvízszint, mint a többi helyen, hiszen itt a torkolati műtárgy sikeres működtetése miatt több mint egy méterrel alacsonyabb a vízszint.

Az állami vezetés részéről az a döntés született, hogy maximálisan támogatja az önkormányzati védekezéseket, így az állam minden támogatást megad ideiglenes védvonalak kiépítéséhez

- hangsúlyozta.

Láng István közölte, a vízügy minden önállóan védekező településre műszaki irányítót küldött, ők szakmailag támogatják és irányítják a munkákat.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta, 47 településen folyik árvízvédelmi védekezés, kitelepítésre eddig nem volt szükség.

Megismételte, hogy kedden a védekezésben résztvevő katasztrófavédelem hivatásos egységei a 24/48 órás szolgálati rendről áttértek a 24/24 órásra. Ez kedden három vármegyét érintett:

Hozzátette:

Góra Zoltán elmondta, a fővárosi tűzoltók a Margit-szigeten végeznek gátépítési munkálatokat, a nógrádiak a Pest vármegyei védekezést erősítik.

Az OKF vezetője jelezte: a szolgálati rend módosítása nem érinti mentésben és a tűzvédelemben szolgálatot teljesítő tűzoltókat, ők továbbra is a laktanyában várják az esetleges riasztásokat.

Arra a kérdésre, hogy a szakemberek helyett miért a miniszterelnök adott engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására, Láng István azt válaszolta: egyidejű döntés született. A szükségtározót szerda hajnali 1 órakor nyitották meg, így tehermentesítve a Lajtát.

A szakember szerint nem lehet akármikor megnyitni a szükségtározót, azt a megfelelő időpontban kell megtenni, az árhullám tetején. Ha idő előtt nyitják meg a szükségtározót, azzal több bajt okoznak, min hasznot

- tette hozzá.

A "megcsapolást" 45 órán keresztül tudják fenntartani ezzel az egymillió köbméteres tározóval - ismertette, hozzátéve: ez elég lesz, mert addig levonul az árhullám.

Láng István kérdés kapcsán elmondta, az előrejelzések szerint a Rábán és a Murán vártak rekordközeli árvizeket, de - mint mondta:

ezek a klímaváltozás által módosított ciklonok pillanatok alatt helyezik át a súlypontjukat, így ezeket nehéz pontosan megbecsülni.

A hat nappal ezelőttig észlelt előrejelzések a Rábára és a Murára jósolták a gócpontot, ennek ellenére a Lajtán és a Duna vízgyűjtőin hullott rekordmennyiségű csapadék.

Jelezte:

nem egy, hanem két alakult ki a Dunán, a második "púp" Dévénynél érte utol az elsőt, ezért is lesz lassú az apadás.

Láng István szerint a felkészülés idő elég volt, és sokkal jobban állnak a szakemberek, mint a 2013-as árhullám idején.

Címlapkép: Getty Images