Hozd vissza a nyár ízét: így készül a szlovénok megunhatatatlan gyorskajája, a spenótos burek

Pais-Horváth Szilvia 2024. szeptember 27. 17:07

Mind a mai napig a szlovén tengerpart egyik olcsónak számító gyorsétele ez, pékségekben 4-5 euróért már egy jókora húsos- sajtos vagy épp pizzás bureket kaphatunk. Sokak szerint a spenótos burek a legjobb dolog, ami túlélte Jugoszláviát! Mi csak helyeselni tudunk!

A burek, a szlovénok ízletes, túróval, sonkával vagy épp spenóttal töltött finomsága nekünk a nyarat, a tengerpartot és a semmittevős pihenős-kirándulós napokat idézi. Ízre olyan, mint a magyarok falusi rétese, csak hosszan tekeredik, mint a kígyó, így lesz nagy és kerek. Kár emiatt várni a nyarat, hiszen őszi-téli napokon magunk is - saját konyhánkban - remek vendégváró fogásokat készíthetünk belőle. Még érik a spenót a kiskertekben, csapjunk hozzá egy kis túrót és fetasajtot, de a fokhagymáról se feledkezzünk meg! Ha nincs időnk a rétestésztával bajlódni, akkor irány a bolt: 500 forintból meg is vettük, és már csak a töltelék öszeálltásával és a tekeréssel kell bíbelődni!

Lássuk akkor, mi is az a burek

Ahogy Angel Zsolt Jászai Mari-díjas színész főzős videójában (hozzuk a legvégén ezt is) találóan jegyezte meg - a spenótos burek a legjobb dolog, ami túlélte Jugoszláviát! Mind a mai napig a szlovén tengerpart egyik olcsónak számító gyorsétele ez, piacokon, pékségekben 4-5 euróért már egy jókora húsos- sajtos vagy épp pizzás szeletet kaphatunk belőle. A burekek közt nagy kedvencünk a spenótos változat, de ennek a töltött vagy töltetlen ropogós pitének rengeteg variációját készítik a Földközi-tenger keleti partvidékének országaiban, sőt még azon is túl.

Ugyanis nemcsak a szlovén tengerparton, hanem az egész Balkánon népszerű, Törökországban sőt még a Közel-Keleten is imádják. A burek vagy börek eredete egészen az Oszmán Birodalomig nyúlik vissza, amikor a hódítók ezt az egyszerű, ám annál laktatóbb tésztás ételt elterjesztették birodalmuk különböző területein. Az idők során a burek számos variációja alakult ki: a Balkánon általában hússal vagy sajttal töltik meg, míg Törökországban gyakran spenóttal, túróval vagy akár burgonyával is találkozhatunk.

Kétféle tészta-változat létezik

Azért ahány ország, annyiféle burek, alapvetően azonban kétféle tésztából készül. Az egyik az élesztő nélküli vékony tészta, a másik élesztővel készül, de szintén vékony. Törökország nagy részén hagyományosan vékony rétestészta, az általunk ismertnél leheletnyivel vastagabb, úgynevezett yufka az alapja, amit Görögországban már philo tésztának hívnak. A másik tésztavariáció pedig leginkább az élesztős vajas tésztához hasonlít, gondos és pontos előkészítést igényel – a balkáni háziasszonyok és pékek kiváló mesterei.

A saját konyhádban is elkészíthető

A burek titka a finom rétestészta rétegeiben, valamint az ízletes töltelékekben rejlik. Az elkészítése pedig, ahogy látni fogjuk, nem igényel különösebb mesterszakácsi tudást, mégis olyan finomságot kapunk, amely tökéletes választás lehet egy baráti összejövetelre vagy családi ebédre.

Hozzávalók:

Tésztához (ha magunk készítjük):

  • 500 g rétesliszt
  • 250 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy csipet só

Szlovéniában a spenótos burek kicsit másképp készül, mint a Balkán más részein, gyakran ricottával (vagy túróval) és különböző fűszerekkel. Íme a szlovén változat receptje:

Töltelékbe - hozzávaló:

  • 500 g friss spenót (vagy 400 g fagyasztott)
  • 250 g túró vagy ricotta
  • 200 g feta sajt
  • 1 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál tejföl (opcionális)
  • Egy csipet szerecsendió (opcionális)

A tészta elkészítése

Szitáljuk át a réteslisztet, adjuk hozzá a sót, majd fokozatosan keverjük hozzá a langyos vizet és az olívaolajat. Gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Pihentessük letakarva kb. 30 percig.

Így állj neki a tölteléknek!

Ha friss spenótot használsz, mosd meg, vágd kisebb darabokra, és fonnyaszd meg egy serpenyőben kevés olajon, majd hagyd kihűlni. Fagyasztott spenót esetén olvaszd fel és csöpögtesd le. Majd hevítsd fel az olívaolajat, és párold meg a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1-2 percig. Azán a kihűlt spenótot keverd össze a pirított hagymával és fokhagymával. Morzsold bele a feta sajtot, add hozzá a túrót vagy ricottát, és üsd bele a tojást. Ízesítsd sóval, borssal, és egy csipet szerecsendióval, ha szereted. Egy kis tejfölt is adhatsz hozzá a krémesebb állag érdekében.

Összeállítás

A pihentetett tésztát osszuk 6 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki őket vékonyra – minél vékonyabb, annál jobb! (Ha boltban vásárolt rétestésztát használunk, hagyjuk ki ezt a lépést, csak rétegezzük a lapokat.) Tegyük a rétestésztát egy olajjal megkent tepsibe úgy, hogy minden második réteget olajjal megkenjünk. A rétegek közé tegyük a tölteléket.

Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 35-40 percig, amíg a teteje aranybarnára nem sül. Figyeljünk, hogy ne égjen meg!

A bureket forrón, joghurttal vagy friss salátával tálaljuk. Ha marad belőle, másnap is finom, sőt, sokan hidegen is szeretik!

Címlapkép: Getty Images