Brutális fogás: több mint egymilliárd forint értékű csempészett dohányt foglaltak le Zalában

MTI 2024. október 3. 16:01

Rekordmennyiségű, több mint egymilliárd forint értékű adózatlan vágott dohányt találtak a pénzügyőrök Zalában egy román kamion rakterében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense.

Juhászné Prantner Etelka közleménye szerint a pénzügyőrök egy román rendszámú tehergépjárművet tereltek ki rutinellenőrzésre a 7-es főút letenyei határpontja közelében. A bemutatott okmányok alapján a járműszerelvény 16 tonna csomagolóanyagot szállított Lengyelországból Olaszországba.

A járőrök először a kamion fülkéjét vizsgálták át, annak egyik rekeszéből előkerült a fuvarokmányon feladóként szereplő lengyel cég bélyegzője. A pecsétnyomó ottléte alapján a pénzügyőrök feltételezték, hogy valaki hamisíthatott a fuvarral kapcsolatban, ezért a teljes árukészletet szemügyre akarták venni, azonban a sofőr erre nem volt hajlandó, ami még inkább gyanússá tette a szállítmányt.

A raktér felnyitásakor erős dohányszag csapta meg a pénzügyőrök orrát, noha álcázásként elsőként valóban három raklapnyi papírárut találtak. Azok mögött azonban fekete fóliába csomagolt kartondobozokban több mint 13 tonna vágott fogyasztási dohányra bukkantak.

A NAV munkatársai a több mint egymilliárd forint értékű adózatlan dohányterméket lefoglalták, jövedékitörvény-sértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. A zalai nyomozók a sofőrtől és váltótársától okmányokat, illetve több mint nyolcezer euró készpénzt is lefoglaltak.

A két sofőrt költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, mert a lefoglalt áru után 560 millió forint adót kellett volna megfizetni. A két férfit a Zala Vármegyei Főügyészség indítványa alapján a bíróság letartóztatta, cselekményük miatt akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők

- írta a sajtóreferens.

Címlapkép: Getty Images