Megkongatták a vészharangot: komoly veszélyben van ez a legendás vidéki piac

HelloVidék 2024. október 4. 09:32

Nem látszik semmilyen érdemi előrelépés a lassan teljesen kiürülő uránvárosi létesítménnyel kapcsolatban.

Öt évvel ezelőtt, még az előző városvezetés idején épült fel az új uránvárosi piac, amelyet addig az egyik legnépszerűbbnek tartottak. Az első időszakban meglehetősen jól teljesített, de a 2019-es váltással érkező újracsomagolt szocialista városvezetés nem tudta kezelni a felmerülő problémákat. A koronavírus-járvány után ugyan visszatért az élet, de szép lassan megfogyatkoztak a pultokat bérlők, az árusok a piac területén - számolt be róla a bama.hu.

A létesítmény kapcsán már 2022-ben, a pandémia után voltak figyelmeztető jelek, ráadásul akkor, amikor az új vásárcsarnok még nem is futott fel teljesen. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. előző vezérigazgatója, Szabó Szilárd 2022-es évről szóló beszámolójában azt közölte, hogy ugyan a Hajnóczy piac pavilonjai teljes kihasználtsággal működnek, de a csarnokban az asztalok esetében ez változó, átlagban 50 százalékos kihasználtságot ér el.

Az új vezérigazgató, Jedlicska Zsófia idén tavasszal már arról beszélt a 2024-es üzleti tervében, hogy keresik a kitörési lehetőségeket, és piackutatást is végeznek idén, hogy felmérjék az igényeket. Erről azonban a piac honlapján nem hoztak le bővebb információkat azóta sem.

A lap beszámolója szerint az elmúlt hónapokban arról beszéltek az árusok, hogy szomorúnak tartják, ami történt a piaccal, a lehetséges okok között megjelölték, hogy nem biztosított megfelelő mennyiségű parkolóhely, valamint azt is, hogy nyáron meleg, télen pedig hideg van a csarnokban.

Az új vásárcsarnok elszívó hatása pedig mind az árusok, mind a vevők tekintetében érvényesült, valójában a parkolók hiánya sem feltétlenül indokolná a kevés vásárlót sem, hiszen a közeli áruházban rendszeresen tömeg van, ahogyan a piac külső pavilonjai is működnek.

Címlapkép: Getty Images