Orbán Viktor ezt is belengette: megduplázza meg a kormány a családi adókedvezményt?

HelloVidék 2024. október 4. 16:15

Orbán Viktor közölte, a gyermekesek számíthatnak arra, hogy a helyzetük érezhetően javul a következő években. A kormány a tervek szerint megduplázza a családi adókedvezményt. Erre két lépcsőben kell számítani, szélesebb körben 2026-ban lesz elérhető a támogatás - írta a Világgazdaság. A családi pótlék összegének emelése azért vártalan bejelentés, mert 2008 óta ehhez az alanyi jogon járó állami támogatáshoz nem nyúltak a kormányok.

Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak. A miniszterelnök az interjúban úgy fogalmazott, „nem szabad lemondani arról, hogy egy fair elbánásban részesüljenek a gyereket nevelő szülők” - idézte a szavait a Világgazdaság. Hozzátette azonban, hogy

„ezért az inflációs megpróbáltatás után most meg kell emelni kétszeresére a gyerekek után járó családi pótlékot, tehát a következő évben ennek meg kell történnie. Ebből nem engedek.”

Orbán Viktor közölte, a családi adókedvezmény emelésére két lépcsőben kell számítani, szélesebb körben 2026-ban lesz elérhető a támogatás. Pontosan így nyilatkozott a miniszterelnök:

Lehet, hogy két lépésben – majd nem egyszerre emeljük ezt meg –, de egy év alatt meg kell duplázni a gyerekek után járó családi adókedvezményt,
amely mindenkit érint. Tehát a gyermekesek számíthatnak arra, hogy függetlenül a foglalkozásuktól és a foglalkozásuk bérszínvonalától, az ő helyzetük érezhetően javulni fog a 2025-ös és a 2026-os években.

A lap megjegyzi, hogy a családi pótlék összegének az emelése azért vártalan bejelentés, mert 2008 óta ehhez az alanyi jogon járó állami támogatáshoz nem nyúltak a kormányok. Jelenleg egy kétgyerekes család havonta 26 600 forintot kap (minden gyermek után 13 300 forintot), míg az egygyerekesnek 12 200 forint jár.

Címlapkép: Getty Images