A klímaváltozás a fűszereket is elérte: ezeknek végképp búcsút inthetünk?

Babrik Alexandra   
  Megosztom
A klímaváltozás a fűszereket is elérte: ezeknek végképp búcsút inthetünk?

A klímaváltozás mindenkit érint, ez alól a fűszeripar sem kivétel. Ahogy a világ időjárása melegebb lesz, és az időjárási minták változnak, a fűszerek termesztése egyre nehezebbé válik. Mire számíthatnak a termelők? Mire számíthatnak a vásárlók? Ennek jártunk most utána.

Mi látható a nagyvilágban?

A Majestic Spice cikke szerint az Egyesült Államok változatos éghajlatával változatos tájat teremt a mezőgazdaság számára, beleértve a fűszertermesztést is. Ezek a regionális éghajlati különbségek azt jelentik, hogy az éghajlatváltozás minden fűszertermő területet különböző módon érint, és sajátos kihívásokat jelent az egyes régiók számára.

Az éghajlatváltozás hatása:

  • Kalifornia: A kiváló minőségű fokhagyma és chili előállításáról ismert Kalifornia hosszan tartó aszályokkal néz szembe, ami befolyásolja az öntözéshez szükséges víz rendelkezésre állását, és egyre nagyobb mértékben függ a talajvíztől, ami hosszú távon nem fenntartható.
  • Importfüggőség: Az USA jelentős mennyiségű fűszert importál. A globális fűszertermelés zavarai, mint például Indiában és Indonéziában, közvetlen hatással vannak a fűszerek elérhetőségére és árakra az Egyesült Államok piacán.
  • Alkalmazkodási stratégiák: Az amerikai fűszertermelők és cégek egyre inkább a technológia és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok felé fordulnak, mint például a csepegtető öntözés, a napenergiával működő üvegházak és a biogazdálkodás, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozás hatásait és biztosítsák a stabil termelési szintet.

India: A monszunszezon megzavarása

Indiában a monszun időszak kritikus időszak a mezőgazdaság számára, mivel az esők nélkülözhetetlenek a növények, köztük a fűszerek öntözéséhez. Az országban sokféle fűszert termelnek, mint például a fekete bors, a kurkuma és a kardamom, amelyek nagymértékben függnek az időben érkező monszun esőktől és az állandó mértéktől.

Az éghajlatváltozás hatása:

  • Szabálytalan monszunok: Az éghajlatváltozás változékonyabb monszunmintákat eredményezett, az esőzések a szokásosnál később érkeznek, vagy egyenetlenül oszlanak el a régiók között. Ez a kiszámíthatatlanság megnehezíti a gazdálkodók számára a vetési és betakarítási tevékenységek megtervezését, amelyek a monszunok köré időzíthetők.
  • Vízhiány: A nem megfelelő monszun esők vízhiányhoz vezetnek, ami kihat a speciális vízviszonyokat igénylő fűszernövények egészségére. Ezzel szemben a váratlan heves esőzések árvízhez vezethetnek, ami károsítja a termést és a talajszerkezetet.
  • Gazdasági hatás: A fűszertermelésben a monszunok miatti ingadozások instabil piaci kínálathoz vezetnek, ami jelentős áringadozást okozhat. Ez nemcsak a mezőgazdaságtól függő helyi gazdaságokat érinti, hanem a fűszerek exportjára szolgáló globális fűszerpiacokat is.

Adaptív stratégiák a fűszeriparban

Innovatív gazdálkodási technikák:

A gazdálkodók új mezőgazdasági gyakorlatokkal kísérleteznek, mint például az ültetési idő megváltoztatása, víztakarékos technikák alkalmazása és szerves talajtakarás alkalmazása a talaj nedvességmegtartásának javítása érdekében.

Technológiai fejlesztések:

A technológia, beleértve a műholdképeket és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges mesterséges intelligencia alkalmazását, segít optimalizálni a vízhasználatot és a termésfigyelést, csökkentve az éghajlati kiszámíthatatlanság hatását.

Fenntartható gyakorlatok és iparági válaszok

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A vállalatok egyre gyakrabban fektetnek be olyan fenntartható gazdálkodási módszerekbe, amelyek minimálisra csökkentik a környezeti hatást és támogatják a mezőgazdaság hosszú távú egészségét. Egyre gyakoribbak az olyan gyakorlatok, mint az ökológiai gazdálkodás és a vegyi anyagok csökkentett használata.

Fogyasztóvezérelt változás:

A fenntarthatósági kérdésekre vonatkozó fogyasztói tudatosság növeli a vállalatokat a felelősebb termelési gyakorlatok felé. Az olyan tanúsítványok, mint a Fair Trade és a Rainforest Alliance, a fenntartható és etikus gazdálkodást ösztönzik azáltal, hogy biztosítják a gazdálkodók méltányos ellentételezését, és környezetbarát gyakorlatokat folytatnak.

Az innovatív mezőgazdasági gyakorlatok, a technológiai fejlesztések és a fenntarthatóság iránti erős elkötelezettség kombinációja révén azonban egyértelmű az előrehaladás útja. Fogyasztóként a fenntartható és etikusan előállított fűszerek támogatása kulcsfontosságú a pozitív változás előmozdításához ebben az alapvető globális iparágban. A vállalatok számára a fenntartható gyakorlatok elfogadása, az alkalmazkodás megtanulása és a technológia bevezetése ebben a gyorsan változó világban jelentős változást hozhat.

Mit látnak a magyar termelők?

A témával kapcsolatban több termelőt is megkeresett, viszont sokaknál javában zajlik a növények feldolgozása, illetve már a karácsonyi termékek előkészítése. A HelloVidék kérdéseire most Marosán Zoltán Imre, a Manília vállalat vezetője válaszolt.

HelloVidék: Mit tapasztal a gazdaságában a fűszernövények termesztését illetően? Hogyan hatott a termesztésre az elmúlt nyarak hősége/aszálya/olykor heves esőzése?

Marosán Zoltán: A legnagyobb problémánk általában az Indiai-óceánról, vagy óceánok felől érkező ciklonokkal van: évente 5-10 ciklon éri el azt a térséget ahol a termelőink manufaktúrái dolgoznak.

HelloVidék: Melyek most a legkönnyebben illetve a nehezen termeszthető fűszernövények a magyarországi klímát tekintve?

Marosán Zoltán: Mi nem termelünk itthon semmit erre a kérdésre nem tudok válaszolni.

HelloVidék: Mit tapasztal? Milyen fűszerekre van most a legnagyobb kereset?

Marosán Zoltán: A hazai gasztronómiai piac elindult a minőségi termékek felhasználása felé, nálunk a prémium minőségű különleges borsok, a Srí-Lankai A minősítésű fahéj, a speciális fűszerek, a kakaóbab, és a Vanília (rúd, őrlemény) a legkelendőbb jelenleg.

HelloVidék: Érzékelhető fűszerhiány a piacon? Ha Önök nem is, a teljes piacot tekintve esetleg tapasztalnak már elakadásokat az alapanyagok beszállításával kapcsolatban?

Marosán Zoltán: Természetesen vannak nehezen hozzáférhető fűszerek, amelyek akár az időjárás kedvezőtlen változása miatt is hiányt képezhetnek.

HelloVidék: Milyen gazdálkodási forma határozza meg jelenleg a termesztést és mit látnak, milyen változásokra lesz szükség a klímaváltozás miatt? Milyen technológiákat alkalmaznak, esetleg mit terveznek még bevezetni?

Marosán Zoltán: Az általunk forgalmazott fűszereket az akár több százéves hagyományok útján termelik, termesztik. Nem használnak vegyszert, vagy kemikáliát, a természetre bízzák a megoldást.

HelloVidék: Milyen fenntartható gyakorlatok jellemzik a vállalkozásukat? Milyen törekvéseik vannak ezzel kapcsolatban?

Marosán Zoltán: Mi mint cég igyekszünk a fenntarthatóságra törekedni, és ezért a lehető legtöbbet próbálunk tenni. Az általunk forgalomba hozott termékeknél amennyiben a termék mivolta engedi újrahasznosítható csomagolást kérünk a csomagolást végző cégtől, újrahasznosítható csomagfaladásra szolgáló borítékokat, dobozokat használunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszerek

fűszerek ára

klímavátozás

klímaváltozás hatása

fűszerpiac

fűszerkereskedelem