Megszólalt a szakértő: hatalmas változások küszöbén áll a hazai agrárium, erre számíthatunk

Agrárszektor 2024. október 9. 08:33

A keletről beáramló, olcsó, de kétes minőségű termékeket nem lehet megállítani, legalábbis határozott uniós szándék nincs erre, ami nyilván befolyásolja az árakat is.

Tartósan megváltozott feltételekkel kell szembenéznie a hazai agráriumnak és élelmiszer-termelésnek, azon belül is különösen a szántóföldi növénytermesztésnek, aminek során újra kell tervezni az ágazat stratégiai és gyakorlati kérdéseit egyaránt – mondta az Agrárszektornak Hollósi Dávid.

Azt hiszem, hogy a helyzet megértéséről és elfogadásáról szól a mostani év. Elkezdte a piac elfogadni, hogy valami megváltozott, és ez tartós hatás, nem átmeneti

- értékelte az idei esztendőt

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kifejtette: lényegében minden olyan tényező, ami a gazdálkodás eredményét befolyásolja, tartósan megváltozott, nem csupán a termelés közvetlen feltételei, hanem a világpolitikai, világgazdasági viszonyok is.

A szakember szerint teljesen egyértelmű, hogy mára el kell fogadni azt is, hogy a klímaváltozás olyan durva hatásokkal jár, amelyek megkérdőjelezik a szántóföldi növénytermesztés eddigi gyakorlatát, a vetésszerkezetet, az agrotechnológiát, és egyáltalán azt, hogy mennyi földet tudunk hasznosítani gazdaságosan.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy üzletileg szükség van-e négy és félmillió hektár termőföldre Magyarországon. Ez nagy kérdés szerintem

- emelte ki.

Hollósi Dávid szerint nagyon vegyes a kép a szántóföldi növénytermesztésben, már csak a csapadékellátottság miatt sem azonosak a feltételek a különböző földrajzi térségekben. Az ügyvezető igazgató szerint szinte kettészakadt az ország, bár most már a Dunántúlon is voltak komoly aszálykárok, de azért arrafelé még több helyen jobb a helyzet.

Hozzátette: ráadásul az állattenyésztés azért is jobb helyzetben van, mert ott lezajlott az a konszolidáció, ami még nem ment végbe a szántóföldi növénytermesztésben. Az állattenyésztésben ugyanakkor már megvannak azok a szereplők, akik fennmaradtak, túlélték az elmúlt évtizedeket, kellő mérethatékonyságot értek el, és jelenleg is növekednek.

Mint mondta, az egyik legfontosabb változás azonban mégis a szemléletmódot érinti: napjainkra a gazdálkodás biznisz alapra került, vagyis az üzleti szemlélet kifejezetten nagy teret hódított. Ez annak köszönhető, hogy nehéz a helyzet, és egyszerűen muszáj számolni. Jobb időkben egyszer-kétszer még elment az, hogy mellélőtt valaki, nem úgy sikerült az éve, mert szokások alapján csinált mindent, de ez most már nem megy.

Piacismeret kell, a nemzetközi tendenciák megértése, a termelőnek okosan kell tárgyalniuk a bankokkal, okosan kell lehívni a pályázati forrásokat. Az inputbeszerzések kapcsán jó szerződéseket kell kötni, hozzá kell férni a munkaerőhöz. Most kezdődött meg az agribiznisz kora

- hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images