Odavannak ezért a gyümölcsért a magyarok: itt fillérekért beszerezheted

Agrárszektor 2024. október 11. 09:02

Jócskán elszállt birs ára, pedig a legtöbb vidéki ház udvarában megtalálható volt. A gyümölcs piaci ára idén 800 - 1000 forint körül mozog

A birs egy gyakori gyümölcs, ezért nem olyan egyszerű hozzájutni, mint például a sima almához. Az AKI adataiból kiderült az is, hogy 2023. 40. hetében a birs kilója 979 forint volt, 2024. 39. hetében a birskörte kilója 799 forint volt.

2022-ben a zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, a birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között volt ősszel a boltok polcain. Fel van adva a lecke a termelőknek és a klímaváltozás sem segít - írja az Agrárszektor.

Manapság nagyon kevesen foglalkoznak itthon intenzív termesztésben ipari mennyiségű birs előállításával. Az egyik oka, hogy eltűntek a hazai kertekből ezek a fák, az nem mást, mint a klímaváltozás. A kedvezőtlen időjárási körülmények gyakorlatilag minden termelőnek feladják a leckét, a birstermelők sincsenek más helyzetben.

Az emberek többsége már csak üzletekben szerzi be, amit szükséges. A kis zöldség-gyümölcs kereskedések gyakorlatilag megszűntek, még a falvakban is. Vidéken sok helyen kivágták a gyümölcsfákat, hagyták, hogy tönkrementjének.

A gyümölcsfák gyakorlatilag kikoptak a falusi kertekből. A rendszerváltás óta a vásárlók megszokták, hogy mindent az üzletekben szereznek be. Ha egy termék nincs ott, gyorsan elfelejtik - mondta a HelloVidéknek Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért Zrt. vezérigazgatója.Több termelő kifejtette a lapnak, hogy az extrém időjárás miatt rendkívül kis mennyiségű az idei termés. A tavaszi fagy, a jégeső, majd a sorozatos hőhullámok egyáltalán nem kedveztek a birsfáknak, és az ez évi hatások a 2025-ös szezonra is hatással lesznek.

Ha pedig szeretnénk birsalmát fogyasztani akár magában, desszertekhez, „sajtként” vagy pálinkaként, érdemes meglátogatni egy-egy Szedd Magad akciót, hiszen így friss gyümölcshöz juthatunk, ráadásul jó áron. Nézzük, hol érdemes keresni:

  • Bács-Kiskun megyei Szedd Magad: Kecskemét, Bács Zöldért Zrt
  • Fejér megyei Szedd Magad: Gárdony, Borbás Kert
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szedd Magad: Nyírkáta

A hazai birsalma Szedd magadokról a HelloVidék pár napja cikkezett, ITT megtalálod a cikket!

Címlapkép: Getty Images