Itt a matek: de valóban ez lendíthetné fel a vidéki lakásépítéseket?

MTI 2024. október 12. 12:31

Kormányprogramokra és kedvezőbb kamatozású piaci finanszírozásra volna szükség ahhoz, hogy a lakásépítések és lakásfelújítások volumene ismét emelkedjen - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), reagálva az Orbán Viktor miniszterelnök által tett bejelentésekre, amelyekre közleményük szerint az építésgazdaság szereplői is felfigyeltek.

Az érdekképviselet szerint a lakásépítést és felújítást támogató kormányprogramok erősítik a lakosság lakásépítési-felújítási bizalmát, a termékgyártók és kivitelezők piaci kitartását. A kormányzati kedvezmények a lakossági megtakarításokat értéknövelő fogyasztás irányába terelik.

A lakásépítés jelenlegi mélypontról való kimozdításához a kormányprogramokon túl szükséges a piaci alapú finanszírozás rendeződése, ami 5 százalékos és az alatti kamatszintet jelent

- írták.

A szakmai szervezet a lakásvagyon műszaki állagának romlása miatt sürget változásokat. Álláspontjuk szerint Magyarországon a forráshiány a legjelentősebb kihívás. A lakosság reálkeresetének növekedése elmarad a lakásárak növekedésétől, emiatt szűkös a lakóingatlan-felújítások finanszírozása. Hullámvölgybe jutott a lakásépítés is, az évi 25 ezres kivitelezői kapacitás mellett idén legfeljebb 16 ezer lakás készülhet el.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tisztességes vállalkozóknak nem kedvez a fekete foglalkoztatás terjedése, amit elsődlegesen az írásos szerződések nélküli, közvetlen lakossági megrendelésű munkavégzés nagy száma tesz lehetővé.

Fontosnak tartják továbbá a támogatott beruházásoknál is a hozzá nem értők kiszorítását a piacról: akinek nincs elfogadható referenciája, ne vehessen részt kormányzati programokban

- írták.

Az ÉVOSZ azt javasolja, hogy a kormány hirdessen egyszerűsített, kevesebb bürokráciával járó otthonfelújítási programot, új ingatlanok építését pedig a Zöld Otthonteremtési Program ismételt meghirdetése segíthetné. Életszerű lenne, ha a jóváhagyott felújítási pályázatokon belül a megrendelő lehetőséget kapna egyszerű bejelentéssel a kivitelező váltásra és az építési termékek egyenértékű termékcseréjére is.

A vidéki lakásépítéseket és lakásfelújításokat ösztönző kormányprogram kezdetét 2025 elejére várják, és szeretnék elérni azt is, hogy a megrendelők lehetőség szerint magyar gyártású, jó minőségű építőanyagokat vásároljanak

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images