Brutális pályázati pénz talált gazdára Répcelakon: erre költik a vissza nem térítendő támogatást

MTI 2024. október 14. 20:02

Répcelak Város Önkormányzata két épület fejlesztését kezdi meg a TOP Plusz 2.1.1-21. Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívás keretében. A projekt az Európai Unió által biztosított 257 millió forint vissza nem térítendő támogatással, a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A fejlesztés célja a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár, valamint az Általános Iskola tornaterem energetikai korszerűsítése. A megcélzott beruházások mindkét épület energiafelhasználásának jelentős csökkenését, illetve a meglévő, fosszilis energiahordozókra támaszkodó fűtési rendszerek részbeni kiváltását eredményezik.

Októberben kezdődnek a munkálatok

Az eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, 2024. októberében a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár esetében a kivitelezési munkálatok a munkaterület átadást követően megkezdődnek. A Művelődési ház energetikai korszerűsítésének egyik lépcsője az épület lehűlő felületeinek hőszigetelése és a régi nyílászárók cseréje. Mindezeken túl a fűtési rendszer további korszerűsítését, ennek keretében külső levegős hőszivattyú beépítése valósul meg úgy, hogy a hőszivattyúk energia szükségletét, továbbá a melegvízellátást és az épület villamos energia igényének jelentős részét napelemek biztosítják majd.

A projekt megvalósítása után az épületek korszerű, a mai követelményeinek megfelelő energetikai besorolást kapnak, a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökken. Mindkét épület esetében elmondható, hogy a fenntartási költségeik jelentősen csökkennek, valamint nem utolsósorban a használók (tanulók, dolgozók, a település lakossága) komfortérzete is jelentősen javul.

Címlapkép: Getty Images