Bezárhat a nagykanizsai állatmenhely? Mi lesz így a több mint száz állat sorsa?

MTI 2024. október 25. 16:01

Szükség van a törvényes előírásoknak megfelelő keretek között működő állatmenhelyre Nagykanizsán - közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Horváth Jácint annak kapcsán beszélt erről, hogy a város újonnan alakult közgyűlésének első, csütörtöki ülésén Balogh László korábbi polgármester jelezte: augusztusban még lehetett volna tárgyalni a nagykanizsai állatmenhely ügyéről, a múlt héten azonban a vármegyei kormányhivatal a bezárásáról és kiürítéséről döntött.

A polgármester azt mondta: a döntés szerint 30 napon belül kellene máshol elhelyezni több mint száz állatot, mert nem tudták megoldani a kennelek aljzatának könnyebb tisztíthatóságát és a telep szennyvízelvezetését. A város által ingyenesen biztosított területen a telepet működtető Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület látja el 2016 óta a város gyepmesteri feladatait, értelmezésük szerint pedig a bezárás erre a tevékenységre nem vonatkozik.

A város önkormányzata minden érdekelt féllel egyeztetett már, az állatmenhely nem kért támogatást a várostól, és tudomása szerint az egyesület év végéig el tudja végezni az elvárt fejlesztéseket. Ha mégis sor kerül a kiürítésre, akkor a gyepmesteri feladatkörben begyűjtött ebekről 45 nap után az államnak kell gondoskodnia

- jelezte a városvezető.

Horváth Jácint az előző napi közgyűlés döntései között arról is beszámolt, hogy vita volt a kisebbségben lévő képviselők és a várost irányító többség között arról, hogy a nagykanizsai kórház környezetében miként tervezik a parkolóhelyek bővítését. Az ÉVE tervei szerint - amelyeket egyelőre vizsgálnak - a közelben nemrég megnyitott gyorsétterem mellett, valamint a Kossuth téren lévő parkosított részen alakítanának ki új parkolókat, a kormánypárti képviselők azonban ellenzik, hogy fákat vágjanak ki és zöldterületeket szüntessenek meg a Kossuth téren.

Címlapkép: Getty Images