Az idei ünnepi időszak különlegessége a hosszabb pihenőidő, amely nemcsak a családok és baráti társaságok számára jelent több kikapcsolódási lehetőséget, hanem a szállodák számára is rendkívüli forgalmat ígér. A belföldi vendégek körében továbbra is népszerűek a wellness-szállodák, a tematikus programok és a gasztronómiai különlegességek, miközben egyre többen veszik igénybe SZÉP-kártyával a szolgáltatásokat. A megkérdezett szállodák beszámolói alapján a teltház és a személyre szabott élmények iránti kereslet garantálja, hogy az ünnepi időszak az ágazat számára kiemelkedő lesz.
Az idei év különleges a karácsonyi ünnepi időszak szempontjából, mivel a ledolgozós munkanapok és egy pihenőnap miatt a szokásosnál hosszabb időszak áll rendelkezésre a pihenésre és kikapcsolódásra. Ez a meghosszabbított ünnepi időszak különösen kedvező a szállodák számára, hiszen a két ünnep közötti napokkal együtt egészen január 5-ig tart a kiemelt időszak.
A hosszabb ünnepi időszak lehetőséget ad a családoknak és baráti társaságoknak, hogy több időt töltsenek együtt, és kihasználják a szállodák által kínált különféle szolgáltatásokat és programokat. A wellness-szállodák, amelyek különösen népszerűek ebben az időszakban, számos pihentető és regeneráló lehetőséget kínálnak, mint például szaunák, masszázsok és medencék.
Ez az időszak nemcsak a megnövekedett szálláshelyfoglaltság miatt fontos, hanem azért is, mert lehetőséget ad arra, hogy különleges ünnepi csomagokat és programokat kínáljanak vendégeiknek. A karácsonyi vacsorák, szilveszteri bulik és újévi programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak.
Felkerestünk országosan több szállodát, hogy megtudjuk, hogyan készülnek az ünnepi időszakra, azonban cikkünk elkészültéig ketten válaszoltak megkeresésünkre. Elsőként a Hotel Golden Lake Resort Balatonfüred válaszolt, akik megosztották, hogy a szálloda teltházra számít karácsonykor és szilveszterkor egyaránt. Az idei évben a korábbitól eltérően már hónapokkal korábban elindult az érdeklődés az ünnepi időszakra. Karácsonyra jelenleg félház van, de szilveszterre már csak néhány foglalás érhető el, és néhány napon belül teltházas lesz a szilveszter este.
A szálloda képviselője elmondta, hogy főként belföldi vendégek foglalásait rögzítették, ami ebben az időszakban meghatározó, de az ünnepeken kívül jelentős a Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából érkezők száma is. Tradicionális programjaik és különleges dekorációik évek óta ismétlődnek karácsonykor és szilveszterkor, amelyeket egy gazdag eseménysor jellemez. Az ünnepi időszakban tematikus szaunaszeánsz programokat kínálnak, a szálloda kültéri szaunateátrumában
· December 24-én karácsonyi dallamok, Tomi Smith zenél
· December 29-én 10-12 óra között gyermekprogramok: lufihajtogatás, arcfestés
· December 30-án zenés, táncos illúzió műsor: Magical Couple
· December 31-én Golden Szilveszter-Gálavacsora: Samba táncosok, Dj Party, Miller Zoltán műsora, szilveszteri fotótükör, kártyavetés.
Január elsején 7-12 óra között hosszabbított pezsgős reggelivel és 13 óráig gratis late check out-tal kedveskednek a vendégeknek.
A szálloda képviselője hozzátette, hogy az ünnepi időszakban a vendégek jellemzően a rövid, 2-3 éjszakás tartózkodást választják. Preferenciáik között szerepel a wellness részlegen igénybe vehető szolgáltatások, mint a tematikus szauna szeánszok, testkezelések és a swimm spa jakuzzi különösen népszerűek. A szilvesztert követő napok is kiemelt időszakot jelentenek, mely 2025. január 5-ig kitolódik, ekkor a fő prioritást a közvetlen szállodával szemben található műjégpálya jelenti, amely 1 km hosszú szakaszon kínál páratlan élményt a Zákonyi és a Tagore sétányon.
Kérdésünkre hozzátették, hogy a SZÉP-kártya számottevő bevételt képez a szállodai forgalomban, amely folyamatosan ösztönzőleg hat a belföldi foglalásokra. Ez az információ megegyezik a KSH adataival is.
Következőként a Szépia Bio & Art Hotel Zsámbék válaszolt megkeresésünkre. A szálloda képviselője elmondta, hogy közel teltházas foglaltságra számítanak az ünnepi időszak alatt. A vendégeik 90%-a magyar. Az évek során az étkezési szokások jelentős változáson mentek keresztül, különösen a speciális igények tekintetében. Napjainkban vendégeik közel 30-40%-a valamilyen ételérzékenységgel (például glutén- vagy laktózérzékenységgel) él. Konyhájuk ennek megfelelően alakította ki kínálatát, hogy minden vendég számára megfelelő ételeket biztosíthassanak, figyelembe véve ezen érzékenységeket.
A képviselő hozzátette, hogy karácsonykor a meghitt hangulat megidézése a legfőbb cél, ünnepi ételekkel, délutáni kávéval, teával, forró csokival, forralt borral és bejglivel, december 24-én közös karácsonyfa díszítéssel, gyermekeknek rajzfilm vetítéssel készülnek. A szilveszter már a buliról szól, napközben bóléval és levesbárral, este pedig csodálatos gálavacsorával, sztárfellépővel, táncos produkcióval, tűzijátékkal és hajnalig tartó mulatozással várják az Újévet.
A szálloda képviselője megjegyezte, hogy a korábbi évekhez képest a karácsonyi időszak is egyre népszerűbb, mivel egyre többen választják a szállodát az otthoni ünneplés helyett, hogy együtt lehessenek, de ne kelljen sütni-főzni.
A SZÉP-kártyával kapcsolatos kérdésünkre elmondták, hogy náluk is folyamatos emelkedést tapasztalnak az ilyen típusú fizetések terén
A megkérdezett szállodák válaszaiból is jól látszik, hogy idei év ünnepi szezonja a szállodák számára rendkívül ígéretesnek tűnik. A hosszabb pihenőidő, a belföldi turizmus erősödése, valamint a vendégek egyre magasabb elvárásai újabb kihívások elé állítja az ágazatot. A hotelek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a vendégek egyre inkább a személyre szabott szolgáltatásokat, a magas színvonalú gasztronómiát és a különleges programokat keresik.
Címlapkép: Getty Images