A mák az ünnepi sütemények egyik alapvető hozzávalója, különösen a karácsonyi időszakban, amikor olyan édességek készülnek, mint a bejgli vagy a mákos guba. Az ünnepek alatt nagyobb figyelem irányul rá, és ilyenkor jelentősen megnő a kereslet a mákkal készült ételek iránt. Az elmúlt évek adatai szerint a magyarországi máktermelés stabil, de az idei évben jelentős bővülés történt a vetésterületek nagyságában, amely 11 004 hektárt ért el – írta meg az Agrárszektor.
A mák az ünnepi sütemények, például a bejgli és a mákos guba egyik meghatározó alapanyaga, amely nélkül sokak számára elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Az ünnepi időszak közeledtével különösen nagy figyelem irányul rá, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a kereslet a mákkal készült ételek iránt. Gazdag tápanyagtartalma és hagyományos szerepe miatt sok család számára nélkülözhetetlen a karácsonyi készülődés során. Az elmúlt évek adatai alapján Magyarországon a máktermelés stabil, de idén jelentős bővülés történt a vetésterületekben.
A Nébih által közölt adatok szerint 2023 őszén és 2024 tavaszán összesen 11 004 hektáron vetettek étkezési mákot, amelyhez 554 természetes személy és 139 jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kapcsolódik. Ehhez képest a 2022 őszi és 2023 tavaszi adatok alapján a termőterület 7265 hektár volt, 414 természetes személy és 103 szervezet részvételével. A korábbi években is hasonló méretű termőterületeket jelentettek: 2021 őszén és 2022 tavaszán 7604,3 hektárt, míg az ezt megelőző időszakban (2020 ősz és 2021 tavasz) 7442,8 hektárt vetettek be. Ebben az időszakban 509 termesztőt regisztráltak, amelyből 429 természetes személy és 80 szervezet volt. A megyei jelentések és információk alapján a jövőben várhatóan tovább növekszik az étkezési mák termőterület.
A magyarországi máktermesztés az utóbbi időszakban átalakult
A hazai termelők az ipari mákról az étkezési típus termesztésére álltak át, valamint lényeges változás, hogy egyre többen vetik a mákot ősszel, nem pedig tavasszal. Ennek az oka leginkább az, hogy az őszi fajtáknál általában nagyobb a termésbiztonság és a terméshozam, valamint nagyobb a fajtaválaszték is. 2014-től összesen 27 mákfajtajelölt-bejelentés érkezett a Nébih-hez, ebből 8 fajta került állami elismerésre ebből 3 ipari és 5 az étkezési fajta.
Egyre húzósabb az ára
A KSH adatai rámutatnak, hogy az étkezési mák ára az elmúlt néhány évben jelentősen emelkedett, 2021-ben 2088 forintba került egy kiló mák, 2022-ban már 2309 forint volt, tavaly pedig már átlagosan 2733 forintért tudtunk megvásárolni egy kilogramm mákot. Az AKI PÁIR adatai szerint 2024. 47. hetében a budapesti termelői piacokon a hazai étkezési mákot 2480 és 3500 forint közötti árakon lehet megvásárolni.
Jelenleg a hazai, nagyobb szupermarketek polcain pedig 2435 és 3156 forint kilónkénti áron vásárolhatunk mákot.
A máknak számos jótékony hatási is van
A mák egy igazi szuper élelmiszer, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például B1, B2, B3, B6, E vitaminnal, valamint kalciummal, vassal, cinkkel, mangánnal, foszforral és magnéziummal. Kiemelkedő kalciumforrás, mely foszfortartalma révén segíti a hatékony felszívódást, így támogatja a csontok egészségét, hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez és a fogképzéshez. Ezen túl jó hatással van a vérkeringésre, csökkenti a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert, emellett stresszoldó és idegerősítő hatása is ismert.
A mákmagok béltisztító tulajdonságukkal óvják a gyomor nyálkahártyáját, segítenek a bélcsatornák tisztításában, miközben a székrekedés vagy puffadás ellen is hatékonyak. Jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, serkentik a szellemi teljesítményt, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén sebek, valamint menstruációs panaszok kezelésében is segítségül hívhatók. Ugyanakkor vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott.
Nem mindenkinek lehet mákja
A kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza az étkezési mák termesztésének és forgalomba hozatalának szabályait. A Rendelet alapján az 500 m2–t meghaladó termőterületen történő termesztés, valamint területnagyságtól függetlenül az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén a termesztő köteles a termesztés megkezdése előtt a kormányhivatal részére bejelenteni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy tavaszi vetés esetén a vetési évben a vetés megkezdése előtt, de legkésőbb április 30-ig, őszi vetésű étkezési mák esetén a vetési évben november 30-ig a Nébih honlapján közzétett formanyomtatványon kell a bejelentést megtenni.
A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható.
Címlapkép: Getty Images