Ezek a leggyorsabban növekvő zöldségek: mutatjuk, mit ültess a gyors szüret reményében

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a leggyorsabban növekvő zöldségek: mutatjuk, mit ültess a gyors szüret reményében

A nyakunkon a tavasz, ami azt jelenti, hogy a talajmenti fagyok megszűnésével elkezdhetjük a kerti munkákat. Általános tévhit, hogy a zöldségeknek több hónap kell a fejlődéshez, növekedéshez. Tény, hogy vannak olyan fajták, amelyeknek a növekedés hosszabb folyamat, de vannak olyan típusok is, amelyeket rövid időn belül be lehet takarítani. A HelloVidék most összegyűjtötte azokat a zöldségeket, amiket már most, a tavasz kezdetén érdemes elültetni a gyors szüret érdekében.

A zöld leveles zöldségek a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis rendkívül keveset fogyasztanak belőle a magyarok. Ha valóban jó minőségű, friss és olcsó zöldségeket szeretnél fogyasztani, akkor az a legegyszerűbb, ha a saját kertedben neveled őket.

Ha eddig az tartott vissza, hogy mennyire melós egy kiskert fenntartása, akkor van egy jó hírünk: ezeknek a növényeknek nincsenek nagy igényeik, rendkívül gyorsan nőnek, cserébe pedig biztosan tudhatod, hogy honnan származnak az élelmiszereid.

Zöldbab

Ha otthon szeretnéd termeszteni a zöldbabot, több száz fajta közül választhatsz. Talán a bokros babok nevelése a legegyszerűbb, ugyanis kevés helyet igényelnek és gyorsabban érnek, mint a karózásra szoruló fajták. A legtöbb zöldbab a laza, jó vízelvezetésű talajt és a sok napsütést kedveli. Az első termést néhány héten belül be is lehet takarítani, valamint egy második szedés is belefér az idénybe.

Retek

A retek az összes zöldség közül a leggyorsabban növekvő faj, és nagyon egyszerűen, sikeresen termeszthető. Több fajta létezik, amelyekkel érdemes kísérletezi, de mindegyik nagyon gyorsan növekszik. Közel 30–45 napon belül már szüretelhetjük is.

Zöldborsó

A zöldborsó egy szívós, gyorsan növő, hidegtűrő növény, amely akár a fagypont közelében is képes kicsírázni. Szinte bárhol megnő, de nem szereti a száraz, forró időjárást. Függőleges terjeszkedése miatt kevés helyen is elfér, és további előnye, hogy nagyon gazdag termést ad.

Bébi sárgarépa

A különleges, bébi sárgarépa meglehetősen gyorsan növekvő növény, általában 90 nap mire kifejlődik a teljes növény.

Spenót

A kertben elültetve 3-5 hét után már le is szedhető, ezért érdemes már a tavasz kezdetén elvetni. Elég csak ollóval levágni a leveket, heteken belül minden gond nélkül visszanő majd.

Újhagyma

A kertben rendkívül gyorsan növekszik, nincs vele túl sok gond. A zöldhagyma magvait kora tavasszal kell sorokban, mélyen a földbe szórni. Sok napsütést igénylő növény.

Cékla

A cékla rendkívül gyorsan nő, szinte bárhol termeszthető, és nem igényel különösebb figyelmet. Tavasz elején már el is ültethető, a leveleket pedig 5-10 centiméteres magasság környékén, zsenge korban érdemes leszüretelni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

zöldségek

kert

ültetés

vetés

kertészkedés

lakás

szoba

beltér