Ezt te sem gondoltad volna: filléres csodaszer lehet a kertben a szappan

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt te sem gondoltad volna: filléres csodaszer lehet a kertben a szappan

Bizonyára áldás, ha valaki saját kerttel rendelkezik, hiszen magának termesztheti meg a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, de akár még szép, színes, illatos virágokat is. Emellett nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is, kellemes perceket, órákat tölthetünk el a kis veteményesünkbe. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak jóságokból járhat ki a kerttulajdonosoknak, hiszen jó néhány dologra oda kell figyelni. Rágcsálók, betegségek, rovarok, bogarak, időjárás és még sorolhatnánk. Utóbbira nem tudunk közvetlenül hatni, ám a gondozást és a kártevők távoltartását felturbózhatjuk. Méghozzá szappannal. Hogy hogyan? Most kiderül!

A rovarok és egyéb kistermetű hívatlan vendégek ellen temérdek védekezési módszer létezik, de vajon mi a teendő, ha a földünket/kertünket szőrös, négylábú betolakodók terrorizálják? Vagy akkor, ha a benti növényeink, szerszámaink koszosak lesznek? A kérdések listáját a végtelenségig lehetne sorolni, de kérdések helyett inkább lépjünk a tettek mezejére - írja a balconygardenweb.

Ahogy az Agrárszektor írja, a szappannal rengeteg előttünk álló kertészeti, növénytermesztési problémát oldhatunk meg, ráadásul fillérekből tehetjük meg, hiszen ezek a kis tisztítótömbök nem kerülnek sokba. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen sok mindenre használhatjuk ezt a filléres csodaszert.

Szarvasmentes övezet

A vidékiek nem egyszer találkozhattak már kisebb-nagyobb vadakkal, egyéb állatokkal a portájuk környékén. De mi van akkor, amikor már a kertekbe is bemerészkednek? Nem kell megijedni, nem bántanak senkit, ha pedig el szeretnénk őket űzni a veteményestől, a legegyszerűbb dolog az, ha illatos szappandarabokat teszünk, szerte a kertben – a szarvasok nem fogják nagyra értékelni az illatot.

Kitűnő kenőanyag

Ha már kicsit be vannak rozsdásodva a szerszámaink vagy akadnak, akkor például a fűrész fogait kenjük be óvatosan szappannal, így könnyebb lesz vele a famegmunkálás.

Fő a tisztaság

Ha bent tároljunk a növényeinket, akkor akarva, akaratlanul sajnos koszolódni, porosodni fognak. Ilyenkor csak rántsuk elő a szappant és készítsünk belőle oldatot: reszeljünk le körülbelül negyed teáskanálnyi szappant, majd adjuk hozzá egy liter langyos vízhez és már kezdhetjük is a növények lemosását.

Fő a tisztaság – a szerszámokkal is

A gondos kertápoláshoz elengedhetetlenek a tiszta szerszámok, így számolnunk kell azzal, hogy bizony tisztán kell tartani őket. Fogjunk egy vödröt, öntsünk bele forró vizet, majd tegyünk bele reszelt szappant. Használat után (addigra nem lesz tűzforró a víz sem!) merítsük őket a vödörbe, dörzsöljük le és távolítsuk el a szennyeződéseket, majd tehetjük is a helyére a kis szerszámainkat.

Küzdjünk a szúnyogcsípések ellen

Mivel hamarosan itt van a jó idő, egyet jelent azzal, hogy támadásba lendülnek a szúnyogok is. Ha megcsípnek minket, akkor egy nedves szappannal kenjük be a viszkető felületet.

Vegyük fel a harcot a gyomokkal

Egy tálba keverjünk reszelt szappant, egy kis ecetet, forrásban lévő vizet, majd keverjük addig, míg minden fel nem oldódik. Ha ez megvan, permetezzük az oldatot a gyomokra, és várjuk a hatását. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg természetes anyagokból készült szappanokat használjunk.

Fokozzuk a hatást

Készítsünk oldatot langyos vízből és reszelt szappanból. Ha ez megvan, adjunk néhány cseppet ebből az oldatból a rovarriasztóhoz, hogy fokozzuk vele a hatást.

Védekezzünk a rovarok ellen

Adjunk hozzá egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olajat egy liter langyos vízhez. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szappan

kert

kertrendezés

kertgondozás

rágcsálók

bogarak

rovarok