Az első kérdés a betolokodó kártevők esetén, hogy mennyire károsak az emberekre nézve. Ugyan a molyok nem csípnek vagy harapnak, azonban borzasztó sok kellemetlenséget okozhatnak. Ha bekerülnek a konyhánkba, vagy a kamránkba azonnal célba veszik a szekrényekben, polcokon tárolt élelmiszereket és amellett, hogy belekóstolnak a különböző "falatokba", még a lárváiknak is itt készítenek helyet. Éppen ezért nem csoda, hogy lárvákat találhatunk a rizsben, lisztben vagy egyéb, nyitott csomagban tárolt alapanyagokban.
Hogy kerülnek a konyhánkba?
Bár előfordulhat, hogy komoly szekrénytisztítást kell végezni, de mégse a rossz takarítási módszerünket okoljuk a megjelenésükért. Szakemberek szerint a legtöbbször a molyok már lerakták petéiket az adott termék élelmiszer-csomagoló létesítményében vagy az élelmiszerbolt ömlesztettáru-tárolóiba. Innen pedig egyenes út vezet az otthonokba.
Mit lehet tudni még a molyokról?
A nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd. Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. A hernyó a kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél. Miután kifejlődött, alkalmas helyet keres (repedésekben, zsákok gyűrődéseiben), majd gubót sző és abban bebábozódik. A bábból 7–10 nap múlva kel ki a lepke. Hazánkban évente 2–5 nemzedéke fejlődik ki – fűtött raktárakban és lakásokban. A teljes fejlődési idő 20 °C-on 6–8 hét, 28–31 °C-on 36 nap. A lárvák és a bábok a raktárak védett részein telelnek át. Az imágó éjszaka és nappal egyaránt repül; a mesterséges fény vonzza.
Gabonafélékben, hüvelyesek terméseiben, olajos magvakban (mogyoró, dió), növényi őrleményekben (liszt, kukoricaliszt), szárított növényekben és gyümölcsökben (mazsola), dohányban, száraztésztában, csokoládéban és fűszerekben is megtalálhatjuk. Elhanyagolt, meleg raktárakban rendkívül gyorsan elszaporodik, különösen akkor, ha kedvező tápanyagot – elsősorban kukoricalisztet – talál. A háztartásokban, ahol igen gyakori kártevő, beveszi magát szinte mindenbe, amit a kamrában talál. Kártételét a hernyó sűrű, ürülékkel teli fonadékfátylairól könnyen felismerhetjük.
Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?
Ha megszabadulnál az idegesítő aszalványmolyoktól, de nem akarod mindenféle kemikáliákkal telepermetezni a lakást, akkor most megtudhatod, hogy tudod környezetbarát módon kiirtani a lakásodból a nem kívánt vendégeket.
Amire szükséged lesz:
- porszívó
- ecet
- szappan
- és víz
Első lépések
Keresd meg a kamrában, konyhában lévő összes "fertőzött" területet. Derítsd ki, merre vannak a lárvák: lehetnek az élelmiszerekben és a csomagolás réseiben is. Keress hálókat is, mivel ezek a lepkékhez tartoznak, nem pedig a pókokhoz. Kutasd át a gabonaalapú termékeket, hiszen ezek a molyok kedvenc csemegéi. Ilyenek a liszt, a gabonafélék, a tészta és a sütőkeverékek, a diófélék és az édességek. Persze nem csak itt rejtőzhetnek! Lehet, hogy a lárvák a dobozok szélére, a fűszeresüvegekbe vagy akár bontatlan csomagolásokba és lezárt tartályokba rágták be magukat. Ha háziállatot tartasz otthon, mindenképpen ellenőrizd a tápokat is.
Sajnos ezután nincs más megoldás, ki kell dobni az összes érintett ételt, majd át kell törölnöd mindent hígítatlan ecettel - ez fogja megölni a lárvákat. Fontos! A kidobott tasakokat, tárolókat, csomagolásokat közvetlenül a kültéri kukába kell kidobni hiszen, ha bennemaradnak a konyhai szemetesben, onnan könnyen visszatelepülhetnek a lakásba.
Második kör
Ha mindent kidobtál, akkor jöhet a porszívózás. A sarkokban, a szekrények tetején és minden apró zugban meghúzódhatnak a moly lárvái. Éppen ezért legyél körültekintő. Sajnos a szakácskönyvek lapjai közé, de még a teafilterekbe is be tudják enni magukat. Ha egy konyhát birtokba vettek, jobb mindent kidobni, ami már kicsit is gyanús lehet. Sajnos elég nagy károkat okoznak ezek az aszalványmolyok, de ha precízen jársz el, egy ideig biztosan nem kell velük számolnod.
Harmadik lépés
Ha szeretnéd a jövőben elkerülni a kártékony molyok megjelenését, akkor própálkozz légmentesen zárható edényekkel, ezekbe tárolj olyan alapanyagokat, amikre a kártevőknek is fájhat a foga. Érdemes kipróbálni egyéb alternatívákat is. A babérlevelek, a levendula, a cédrus és a menta is mind olyan illatok, melyek taszítják az aszalványmolyokat. Tölts meg egy tasakot ezekkel a növényekkel és tedd be a szekrényekbe, fiókokba, olyan helyekre, ahonnan kiűzted a lepkéket. Időnként cseréld ki őket, hogy azok hatékonyak maradjanak.
Címlapkép: Getty Images