Egyre népszerűbb hazánkban az őszi-téli hónapok nagy kedvence, a sütőtök. A különleges és rendkívül egészséges szuperzöldségből számtalan ételt és italt készíthetünk és a pénztárcánkban sem kell túl mélyre nyúlnunk. Most annak jártunk utána, hol terem leginkább hazánkban, miért érdemes fogyasztani és mennyibe kerül a piacokon, boltokban.
A sütőtök kifejezéssel azokat a tökféléket illetik Magyarországon, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes (vagyis biológiai, és nem gazdasági) érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. Ebben az értelemben tehát a sütőtök nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév.
A sütőtök rendkívül népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség.
A sütőtökről érdemes tudni hogy április végén, május elején vetik. Jól alkalmazkodó, köztes növényként is termeszthető, így akár a kukoricásban is megél, ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékeny a fagyra, a gyökérzete kiterjedt. A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis akkor, amikor a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.
Hazánkban a fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.
A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében lenyűgöző mennyiségű A -vitamint tartalmaz, de kiváló C -vitamin és kálium forrás. Az N -vitamin az A -vitaminhoz hasonlóan segíti az immunrendszert, és különleges szerepet játszik a sebek gyógyulásában és a sejtek károsodásának megelőzésében. A kálium segíti az egész testet, a vesék, az izmok és a szív megfelelő működését. A sütőtök némi cinket is tartalmaz, ami segíti az anyagcserét és hozzájárul a helyes immunfunkciók működéséhet, illetve segíti a test növekedését és fejlődését is, ezért különösen fontos a terhes nők és a gyermekek számára.
Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.
A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret
Halloween, amikor faragjuk a tököt és nem esszük
Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk a Halloween tökről is, melynek népszerűsége évről évre nő hazánkban, bár ezt nem a zöldség fogyasztása, hanem az angolszász ünnep indokolja. A Halloweenra használt tök héja élénk narancssárga, nagyon mutatós, és igen jól faragható, ezért könnyen lámpást készíthetünk belőle. Többféle tököt is használnak erre a célra, van, amelyik ehető, bár íze jellegtelen, de van olyan is, melynek húsa enyhén mérgező hatású. Ez utóbbi dísztök miatt adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést.
A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz
– írja honlapján a Nébih.
A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint:
- gyomorgörcs
- hányás
- hasmenés
- kiszáradás
Esetenként a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Mennyibe kerül a faragni való tök?
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint a vidéki fogyasztói piacokon 300-400 Ft/kg áron vehetünk sütőtököt, a vidéki nagybani piacok kínálatában pedig 150-200 Ft/kg áron vehetjük meg.
Persze a nagyobb üzletláncok polcain is találunk faragni való tököt. Ezek ára a következőképp alakul:
- A Tesco online kínálatában Japán sütőtököt vehetünk 699/kg áron. A nagyobb, kifejezetten Halloween tök 299 Ft/kg áron kapható.
- A Spar online polcain látunk Nagydobosi sütőtököt, itt már magasabb, 439 Ft/kg áron.
- Az áruházak között legolcsóbban az Auchan online áruházából vásárolhatunk: Halloween sütőtököt 179 Ft/kg áron vehetünk.
Ha mindenképp szeretnénk idén is tököt faragni, mert a gyerekekkel, családtagokkal ez egy kellemes kikapcsolódás lehet, akkor érdemes nyitott szemmel járni, hiszen fillérekért beszerezhetjük a nagy, sárga zöldésget.
Címlapkép: Getty Images