Ahogy egyre melegebbek a napok, ideje újra beleásni magunkat kertünk munkálataiba, amelynek koronája a kora tavaszi gyümölcsfák metszése. Az Agrárszektor éppen ezért összegyűjtött minden tudnivalót a tavaszi metszésről, illetve eláruljuk hogyan, és mikor érdemes metszeni. Ragadjuk meg a megtisztított metszőollónkat és kezdjünk is bele!
Nagyon nem mindegy, mikor végezzük a metszést
Ahogy a portál írja, a tavaszi metszések alkalmával nagyon fontos a helyes időpont megválasztása. Különösképpen igaz ez gyümölcsfáinkra. A gyümölcsfák általános fás metszése a fák nyugalmi időszakában, így a gyakorlatban a téli időszakban az almatermésűeket szokás metszeni, itt kórtani problémáktól nem kell tartanunk.
Az almástermésűeket (alma, körte. birs, naspolya) nyugodtan metszhetjük az enyhébb téli napokon is, vagyis akár januári napon, amikor a napi hőmérséklet nincs fagypont alatt, ugyanis nem érzékenyek a főként csonthéjasokat támadó gutaütés betegségre.
A csonthéjasok már sokkal érzékenyebbek a metszés idejére, itt lehetőség szerint a rügyfakadástól kezdhetjük a metszést, máskülönben a fa életét veszélyeztető kórokozók támadhatják meg a metszett felületen keresztül, melyek jellemzően a fertőzését és korai pusztulását okozzák. A csonthéjasok esetében a gutaütést okozó baktérium és gomba a télen elvégzett metszés következtében keletkező sebzési felületeken fertőz. Ebből kifolyólag télen ne végezzük el a csonthéjasok (kajszi, őszibarack, mandula, cseresznye, meggy) metszését, mert akkor a gomba (Cytospora cincta) és a baktérium (Pseudomonas syringae) bejut a sebzésen és onnantól a fa lassú halálra van ítélve. Csonthéjasok esetében a tavaszi metszéseket általában a nedvkeringés megindulásakor végezzük el, amikor a rügyek megduzzadnak, vagy akár kipattannak.
Általános aranyszabály, hogy a tavaszi lemosó permetezést előzze meg a metszés, így a takarításra szánt permetlével történő ágmosdatás is segít egy kicsit a vágási sebek kezelésében.
Mire figyeljünk a metszés során? Mi az a tíz, aranyszabály, amit be kell tartanunk? Erről még többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.
Címlapkép: Getty Images