Véget ér a nyár augusztus 20-án? Egy biztos, őrületes 40 fokkal indul a hosszú hétvége

HelloVidék 2024. augusztus 16. 11:08

Országos eső továbbra sem várható, de egy legyengült hidegfront vasárnaptól egyre többfelé labilizálhatja a légkört - írta az Időkép.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken elsősorban fátyol-, néhol gomolyfelhők zavarhatják a napos időt, záporok-zivatarok kialakulásra pedig a Dunántúlon, valamint északkeleten, este északnyugaton van a legnagyobb esély. A keleti tájakon helyenként megélénkül a légmozgás, erős, viharos széllökések viszont csak záporok, zivatarok környezetében lehetnek. Marad a kánikula, délután 33-40 fokot mérhetünk.

Szombaton folytatódik a forróság, a hajnal sem igazán hoz felfrissülést, reggelre mindössze 17-25 fokig csökken a hőmérséklet, mely napközben 32 és 40 fok közé emelkedik. Hajnalban egy dunántúli-délkeleti tengely mentén, majd napközben a napsütés mellett elszórtan, este többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak, ezt leszámítva többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Vasárnap egy hidegfront előterében szórványosan már kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként akár hevesebb viharok is lecsaphatnak. Többfelé élénk lesz a délies szél, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 39 fok között alakulhat.

Hétfőn gyakran takarhatják felhők a napot, és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északi-északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, erős, nyugaton és zivatarok környezetében viharos lökések. Több helyen mérséklődik a hőség, a csúcshőmérséklet 27 és 35 fok között alakulhat. Keleten, délkeleten tart ki a meleg. Kedden, államalapításunk ünnepén többfelé szeles, fátyolfelhős-gomolyos időre van kilátás elszórt záporokkal, zivatarokkal, 27-35 fokos maximumokkal.

Címlapkép: Getty Images