A muskátli az egyik legkedveltebb virágzó növény mind a hazai, mind a nemzetközi házikertekben. Számtalan színben és változatban találkozhatunk vele, így igazi éke lehet kertünknek, balkonládáinknak. Bár gondozása viszonylag egyszerű, könnyen adódhatnak problémák. Íme, az Agrárszektor összegyűjtötte, 10 leggyakoribb okot, amiért elsárgulhatnak a muskátli levelei.
A muskátli esetében elég gyakori a sárga, elszíneződött levél esete. Annak érdekében, hogy újra zöldben pompázzanak növényeink, fontos tudnunk mi áll a hátterében, ezért a Balcony Garden Web összeszedte azokat a okokat, amelyek a levelek sárgulásához vezethetnek:
1. Túlöntözés
Ha a muskátli levelei sárgulni kezdenek, az első számú és legfőbb ok általában a túlöntözés miatt van. A növény nem kedveli a túlöntözést, szárazabb körülmények között érzi jól magát, mindössze akkor kell öntözni, amikor a talaj felső rétege már száraz.
2. Alul öntözés
Attól függetlenül, hogy a muskátli alapjában véve inkább szárazságkedvelő mint vízigényes, a hosszú ideig tartó szárazságot stresszként kezeli. Ennek hatására elsárgulhatnak, elszáradhatnak a levelei.
3. Napfény hiánya
A növénynek legalább napi 5-6 óra közvetlen, vagy valamivel több részleges napfényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni. Ha nem kap elég napfényt a levelei szintén sárgulni kezdhetnek.
4. Nem megfelelő tápanyag-utánpótlás
A trágyázással kapcsolatos megfelelő ismeretek hiánya miatt hajlamosak vagyunk túl, vagy alul trágyázni a muskátlikat. Túltrágyázás esetén a növény gyökerei megéghetnek, ellenkező esetben pedig nem jutnak elég tápanyaghoz. A megfelelő tápanyag-utánpótlás érdekében érdemes 2 havonta erre alkalmas folyékony műtrágyát alkalmazni, a csomagoláson feltüntetett módon.
5. Nem megfelelő hőmérséklet
A muskátli meleg időjárásban fejlődik, így ha hűvösebb az idő, levelei elsárgulhatnak, mert ilyenkor a növény nyugalmi fázisba lép. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a növény elhullajtja sárga leveleit és újra kizöldül. A muskátli kiteleltethető, de a hosszabb ideig tartó 2 Celsius fok alatti hőmérsékletet már nem tudja elviselni.
6. Kártevők és betegségek megjelenése
Sajnos a különböző kártevők, például levéltetvek, atkák és a gombás fertőzések is okozhatják a levelek sárgulását. Ennek megelőzése érdekében gondosan, rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy nincs-e rajta kártevő vagy betegségfertőzés. Amennyiben kártevőkkel vagy kórokozókkal találkozunk, a megfelelő módon védekezzünk ellenük.
7. Nem megfelelő termesztőközeg
Kerüljük a tömör, vagy tömörödésre alkalmas talajok használatát. Lazább szerkezetű talajban a muskátli gyökerei megfelelően tudnak fejlődni. Érdemes a talajhoz perlitet, kókuszrostot vagy homokot keverni, így hozzájárulhatunk a gyökerek megfelelő fejlődéséhez.
8. Öntözővíz minősége
A csapvízben számos ásványi anyag megtalálható, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek a muskátliknak. Ezek idővel felhalmozódhatnak a talajban, megakadályozva a gyökerek tápanyagfelvételét, ami sápadt lombozatot eredményezhet. Mindig jó, ha a csapvizet egy éjszakán át egy vödörben tartjuk, és másnap reggel használjuk. Az esővízzel történő öntözés is kiváló lehet a növény számára.
9. Túlgyökeresedés
Érdemes 4-5 évente átültetni a növényt, mert a gyökerek képesek szorosan összefonódni a termesztőberendezésben, így a muskátli saját magát gátolja a tápanyagfelvételben. Ha az ültetőberendezés tetején vagy a vízelvezető lyukakban gyökereket észlelünk, akkor eljött az ideje az átültetésnek. Átültetés során válasszunk az előzőnél két mérettel nagyobb cserepet és használjunk friss, új termesztőközeget.
10. Természetes öregedés
A növények természetes öregedési folyamat hatására is sárgulni kezdenek, nincs ez másképp a muskátli esetében sem. Ez főként az alsóbb, idősebb leveleket érinti. Ha ilyet tapasztalunk, távolítsuk el ezeket a leveleket, hogy elősegítsük a fiatal, zöld levelek növekedését.
A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!
Címlapkép: Getty Images