Felejtsd el a bolti almát, itt olcsóbban megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Felejtsd el a bolti almát, itt olcsóbban megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Drága lesz idén az alma, az ország egy részén el is fagyott a termés, másrészt iszonyatos aszály és a hőség miatt is jelentős a kiesés. Az árak tekintetében sincsenek jó híreink, a hazai étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal nő, viszont már most vannak lelőhelyek, ahol a piaci ár töredékéért juthatsz friss, télire való almához: hozzuk is a Szedd magad listát!

Már hetekkel ezelőtt megjelent a közösségi portálon az eladó hazai alma, amit 250-400 forintos áron, ládaszámra - lekvárnak vagy cefrének kínálnak. A bődületes aszály és hőség miatt ugyanis jóval az őszi almaszezon előtt elkezdett potyogni a termés, sok helyen több héttel előbb beértek már az őszi fajták is. A szezonja azonban igazán csak most indul, úgyhogy kezdjük ezzel a jó hírrel: senki nincs még lemaradt semmiről! Az áraknál maradva a Fruitveb tájékoztatása szerint Magyarországon a léalma nettó felvásárlási ára jelenleg kilogrammonként 75-80 forint körül alakul, ami majdnem a duplája a tavalyi árnak.

A hazai gyümölcsök árai a Nagybani piacon 2024. augusztusában:

Összehasonlítva, bár a szupermarketekben 600 forintnál kezdődik az alma kilója, azért még mindig az egyik legolcsóbb (tegyük hozzá, és legegészségesebb) hazai gyümölcsnek számít. Ráadásul nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos „Szedd magad” ültetvény található, ahol a „bolti” ár alatt, azaz nagyjából kilogrammonként 250-350 forintos áron kínálják a garantáltan friss és megbízható minőségű almát – de erről mindjárt külön is szólunk!

Nemcsak drágább, de kisebb is lesz az idei alma

Magyarország legnagyobb termesztőkörzetének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében néhány feldolgozóüzem már megkezdte a léalma felvásárlását

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezete (FruitVeB).

A szakmai szervezetek becslése szerint az idén az átlagosnál gyengébb termés várható, a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja fedezni a leszüretelt mennyiség.

Idén hozzávetőlegesen 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be a hazai ültetvényeken, mint tavaly. Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezési alma piac, és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás.

A ténylegesen betakarítható mennyiséget a szüreti időszak időjárása még - akár jelentősen - befolyásolhatja. Jó esetben a 350 ezer tonnát is meghaladhatja a termés, míg a legrosszabb forgatókönyv esetén a 300 ezer tonnát sem éri majd el a tényleges termésmennyiség

- tették hozzá.

Jelentős terméskiesést okozott, hogy ebben az évben az időjárási károk szinte minden válfajával szembe kellett nézniük a gazdáknak. A szélsőséges csapadékeloszlás, a korán jött tavasz, majd a hirtelen lehűlés után a nyári száraz, hosszan tartó kánikula okozott gondokat.

Magyarországon 20 564 hektáron folyik almatermelés

Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is termelnek almát az országban, a legfontosabb termesztőkörzetünk azonban továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15136 hektár almaültetvény található.

A léalma ára a korábbinál kedvezőbben alakulhat: jelenleg kilogrammonként 75-80 forint a nettó felvásárlási ára, ami a tavalyi ár majdnem duplája.

A szakmai szervezetek kitértek arra is, hogy az egész EU-ban gyengébb a termés az átlagosnál: 11,5 millió tonna helyett 10,2 millió tonna várható. Az EU termelésének majdnem harmadát a lengyel alma adja, idén azonban akár másfél millió tonna termés is hiányozhat (3,2 millió tonnát várnak a 4,5 millió tonna helyett), ami minden bizonnyal a felvásárlási árakban is megmutatkozik majd.

Még mindig az Idared a meghatározó fajta Magyarországon

A fajtaválaszték igencsak széles, a Jonagold és az Idared mellett a Gala, a Golden Delicious, a Red Delicious is nagyon kedvelt. Az új fajták termesztése azonban új technológiákat és új területeket is igényel, sok korábbi ültetvény felújításra szorul - tették hozzá.

A szakmai szervezetek kitértek arra is, hogy a beruházások megvalósítását ösztönözhetik az új európai uniós pályázatok. A KAP Stratégiai Terv keretében meghirdetett kertészeti ültetvénytelepítési pályázat mintegy 25 milliárd forintot meghaladó támogatási összeget biztosít az ágazatnak, míg a hűtőházak, üvegházak, fólia borítású növényházak, burgonyatárolók létesítésére további 50 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

Szedd magad almások 2024 -ben: országos helyszínek vármegyénként

Elkezdődtek a "szedd magad" alma akciók. A legnépszerűbb étkezési almafajták – a Gála, a Red chief, a Golden, a Jonagold, az Idared, a Granny Smith, a Starking – folyamatosan érnek. Mielőtt azonban bárki elindulna almát szedni, érdemes tájékozódni az nyitvatartásokról, a szükséges felszerelésről, hogy kell-e vinni valamilyen tárolóeszközt, valamint a "Szedd magad!" akció aktuális feltételeiről.

A Szedd magad árak is elég változatosak, de a Budapesthez közeli Pomázon például már 290 Ft-ért is lehet kilóját gyűjtögetni:

Baranya megyei Szedd Magad Alma

  • Mozsgó, Győri Gyümölcsös - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad Alma

Fejér megyei Szedd Magad Alma

  • Agárd, Bikavölgyi út - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Gárdony, Borbás Kert - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Nagyvenyim, Venyim Gyümölcsöse - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad Alma

  • Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Hajdú-Bihar megyei Szedd Magad Alma

  • Bocskaikert, Dancsi Kertészet - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Hajdúhadház, Fruttamas Kft. Almása- Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Heves megyei Szedd Magad Alma

  • Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Tenk, Sáfrány Kert - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Pest megyei Szedd Magad Alma

  • Halásztelek, Tangazdaság - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Pécel, Hardi Miklós kertje - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Pomáz, Margitligeti út - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Pomáz, Dolina - Wisnovszky Családi Gazdaság - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Soroksár, MATE-MKSZM Nonprofit Kft. Soroksári fióktelepe - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Szob, Nagy Családi Gazdaság - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Tök, Tök Jó Gyümölcs - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Törökbálint, Kiss Marika - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Törökbálint, Mártonék - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Somogy megyei Szedd Magad Alma

  • Lengyeltóti, Szabó Kertészet - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide
  • Nemesdéd, Dédi Alma és Körte - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szedd Magad Alma

Tolna megyei Szedd Magad Alma

  • Madocsa, Gombos Család Almáskertje - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Zala megyei Szedd Magad Alma

  • Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság - Elérhetőségi adatokhoz kattints ide

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellvidék

szedd magad

szedd magad alma

akció

élelmiszer

piac

aszály

mezőgadaság

gyümölcs