Kiadták a riasztást: drámaian nő a tűzesetek száma, ezek a megyék a legveszélyeztetettebbek

Agrárszektor 2024. szeptember 17. 17:01

10 ezer forinttól akár egymillió forintos bírságot is kaphat az, aki megsérti a tűzgyújtási tilalom szabályait Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort Nagy Dániel, a Nébih erdészeti főfelügyelője, aki szerint fel kell készülni arra, hogy a tűzszezon már februárban elkezdődik itthon és egészen szeptember-októberig kitart majd.

A szakember kiemelte, habár ez ritka, de amennyiben akkora tüzet okoz valaki, hogy tűzoltó beavatkozásra van szükség, 20 ezertől 3 millió forintig is terjedhet a bírság mértéke - errőla témáról nemrégiben a HelloVidék itt írt! A Nagy Dániel, a Nébih erdészeti főfelügyelője hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás miatt fel kell készülni arra, hogy a tűzszezon már februárban elkezdődik itthon és egészen szeptember-októberig kitart majd, ráadásul sokkal intenzívebb, gyorsabban terjedő erdőtüzekre számíthatunk a jövőben.

Ezek a vármegyék vannak a legnagyobb veszélyben

Ahogy Nagy Dániel közölte, hazánkban két tűzszezont különböztetünk meg: van a tavaszi, ami eddig a hóolvadás után kezdődött, ma már azonban egyre ritkábban van nagy hó, ezért ez a szezon már akár februárban elkezdődik. Ilyenkor már vége a nagyon csapadékos időnek, a tavalyi vegetáció pedig ott marad elszáradtan, ezekből alakulnak ki a legnagyobb tüzek hazánkban - közölte a szakember. A legtöbb tűzeset ebben az időszakban Borsod-Abaúj- Zemplén, Heves, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, ezekben a térségekben ugyanis gyakori a területégetés, egy-egy árokpart vagy nádas meggyújtása, amelyek hatalmas ökológiai károkat okoznak és az erdőterületeket is elérik. A másik tűzszezon Magyarországon a nyári, amit idén nagyon hosszan élhettünk meg. Ez az időszak korábban elsősorban a fenyveseket veszélyeztette, így inkább Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegyében volt jellemző, a klímaváltozás miatt azonban a cseres tölgyeink, valamint a Keszthelyi-hegységben, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron vármegyékben található fenyveseink is veszélyeztetettek lettek.

Ami egy új kockázat és egy új veszély, az az úgynevezett erdő és lakott terület vegyes zónája. Ez egyrészt Pest környékét jelenti, Pilisvörösvár, Piliscsaba, a Budaörsi kopárok, de vannak ilyen területek más városok mellett is. Ezek nagyon sűrűn lakott, illetve látogatott részek, és olyan erdőállományokkal rendelkeznek, amelyek rendkívül tűzveszélyese

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images