Igazi kincs lehet ilyenkor ősszel az éretlen paradicsom: sokan kidobják, pedig aranyat ér + Videó

HelloVidék 2024. október 20. 10:35

Mit kezdjünk ősszel a kertben a maradék, még éretlen paradicsomokkal? Leszedjük, kidobjuk, érleljük, vagy zölden fogyasztható? Íme, pár okos trükk, ami bárki számára bevethető!

Ha már fagy fenyeget, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, egyet vágjunk ketté, és vizsgáljuk meg a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, az állapota alapján megfelel az érlelésre. Ha ezt nem látjuk, a paradicsomot használjuk fel zölden - írja a kertlap.hu.

1. Tipp

Ha nincs még fagyveszély, megpróbálhatjuk a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomainkat, csomagoljuk buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy a gyökerestől kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tároljuk, reménykedve, hogy a paradicsomok beérnek.

Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13 és 18°C között tároljuk 90 százalék relatív páratartalom mellett, nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Helyezzük inkább az átválogatott, ép paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába. Tegyünk közéjük egy érett almát vagy banánt. Ellenőrizzük az érést folyamatosan. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek.

2. Tipp: ezt csináld a zöld paradicsommal

Jó hír, hogy a zöldparadicsom nem mérgező, illetve csak nagyon sok zöldparadicsom fogyasztás okozhatna mérgezési tüneteket! Remekül felhasználható gasztronómiai céllal.

Két saját Kertlap-receptet is hoznak:

Én mindig felforralom a vizet , ezzel sterilizálom is ! Én egy liter vízhez egy merőkanál cukrot , egy merőkanál 10%-os ecetet egy evőkanál sót , egy evőkanál savanyúság tartósítóval (fűszermagvak) felforralom. Az ép és megmosott zöld paradicsomot 3-5l-es üvegekbe rakjuk , közé néhány erős paprikát ! Rámerjük a forró levet , az üveget ne rakjuk hideg anyagra , mert szétreped ! Ezután a hibátlan tetővel lezárjuk az üveget! Én mindig megfordítom fejjel lefelé ,hogy meggyőződjek arról kifolyik-e a lé! Nekem még nem romlott meg soha! A befőttet is hasonlóan rakom el , csak cukorral.

Egy másik recept: Egy 7 dl-es üvegbe:1 teás kanál só, 2 evőkanál kristálycukor. 3 cl. ecet, víz, kevés nátriumbenzoát. Én 2-3 darabra vágtam, almapaprikát vagy erős paprikát raktam közbe. Végül dunsztoltam.

Jutka mama, a Biokertész Tanfolyam és Biokertész Nap szakembere videón is elmeséli, hogyan álljunk neki

Címlapkép: Getty Images