Különös dolog úszott a Tiszán: járókelők vették észre a lebegő szerkezetet

HelloVidék 2024. október 22. 09:03

Ahogy a szoljon.hu írja, több méter mélyen, a víz alatt végeznek kotrást Tiszaderzsen. A kubikokat érintő munkálatok célja többek között az eredeti állapotok visszaállítása. A munkálatokat a partról is gyakran figyelik a környékbeliek. A járókelők többnyire azt látják, hogy valami furcsa dolog, egy különleges szerkezet úszik a vízen, most is ez történt.

Ahogy a lap írja, a kotrási munkálatok nagy részét víz alatt végzik, ahol több méter vastag iszapréteget távolítanak el. A víz alatti iszap kitermelésére, eltávolítására úszókotrót használnak.

A kotróhajón zagyszivattyú van, ami csővezetéken szívja fel az iszapot, és továbbítja a lerakási helyre

- mondta a lapnak Takács Attila, a Kötivízig Kiskörei Szakaszmérnökségének szakaszmérnök-helyettese.

Hidromotor forgatja a vágófejet, ami a meder anyagából készít szállításra alkalmas zagyot, ez pedig a zárt csővezetéken keresztül jut el a lerakási helyre. A zagy akár 1000 méter távolságra is eljuttatható, de műszaki-gazdaságossági szempontból a körülbelül 300-400 méteres távolság az optimális

- tette hozzá.

Mi lesz az iszappal?

A kitermelt anyagot a közelben helyezik majd el a Hortobágyi Nemzeti Parkkal leegyeztetett, arra kijelölt területen. A zagyot közvetlenül a növényzetre terítik, akár több rétegben is.

Címlapkép: Getty Images