Ezt rontják el a legtöbben a leander teleltetésénél: a sztárkertész 8 tippje, amitől jövőre is dúsan virágzik

Pais-Horváth Szilvia 2024. október 25. 15:15

A leander gyönyörű mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, de az őszi hónapokkal eljön az idő, amikor gondoskodni kell a teleltetéséről. Az előrejelzések szerint október utolsó napjaiban már éjszaka fagyok is lehetnek! Kósa Dániel kertészmérnök most elárulta a HelloVidéknek, hogyan készítsük fel a leandereket a hidegebb hónapokra!

A leanderek (magyar nevén babérrózsa) gyönyörű, örökzöld cserjék, amelyek színes virágaikkal sok kertet díszítenek. Ha viszont nem megfelelően teleltetjük őket, a hideg időjárás komoly károkat okozhat a növényekben. De lássuk először, mit érdemes tudni a bebérrózsáról?!

Széles körben elterjedt dísznövények, a Földközi-tengertől Indiáig megtalálhatók. Morfológiájuk eltérő lehet a nemesítések miatt, magasságuk elérheti az 1,5–3 métert is. Fás szárú, örökzöld cserjék, leveleik hosszúkásak, vastagok, sötétzöldek, hármasával állnak a száron. Virágaik lehetnek szimplák vagy teltek, ami fajtajelleg kérdése, május végétől június elejéig virágoznak, színük pedig változatos: fehértől bordóig sok árnyalatban megtalálhatók. Termésük hüvelytermés. Gyökérzetük erős, mélyre hatoló, így a szárazságnak jól ellenállnak.

- közölte Kósa Dániel kertészmérnök, aki a HelloVidéknek még elmondta: a leander nem válogatós talajban, legjobban a meszes, kötött talajokon fejlődik. Előnyös tulajdonsága, hogy kevés öntözést igényel, de nagyobb mennyiségű öntözésre jelentős zöldhozammal reagál. Fagyérzékeny, ezért teleltetésre van szükség ott, ahol tartós fagyok vannak.

A szakértő szerint bizonyos fajták -3, -5 Celsius-fokig elviselik a hideget, ha az nem tartós. A leanderek napos, meleg helyeken érzik jól magukat, és hetente célszerű tápoldatozni őket a növekedési és virágzási időszakban. A tápoldat összetételében célszerű a nitrogén- és foszfortúlsúly, mivel a nitrogén a növekedést, a foszfor pedig a virágzást serkenti.

1. Teleltetni +5-10 Celsius között kell, minimális fénnyel

Ahogy Kósa Dániel elmondta, a teleltetés elkezdése előtt fel kell készíteni a növényeket, így a tápoldatozást csökkenteni szükséges, ezt már szeptemberben el lehet kezdeni, egészen a teljes leállításig. Az öntözést is csökkenteni kell, de minimális vízre a teleltetés alatt is szüksége van a növényeknek.

Metszeni célszerű, de nem kötelező, viszont érdemes lemosni a leveleket és szárait, ugyanis ezzel a kártevők jelentős részét eltávolíthatjuk. Mielőtt a teleltetési helyre bevinnénk, hagyjuk megszáradni a növényt. A teleltetés ideje alatt lehetőség szerint szellőztessünk, mert a friss levegő jót tesz a növényeknek, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy megjelentek-e rajtuk kártevők.

- tanácsolta a szakember.

2. A metszés során távolítsuk el az elhalt, beteg vagy gyenge ágakat

A metszés javítja a növény légies szerkezetét, és elősegíti a szellőzést, ezzel csökkentve a betegségek kialakulásának esélyét. A teleltetéskor a levelek és virágok eltávolítása is hasznos lehet, hiszen ezáltal kevesebb tápanyagra van szüksége a növénynek, és csökken a kártevők és betegségek kockázata.

3. A teleltető helyiségnek világosnak kell lennie, de a közvetlen napfényt kerülni kell.

A fűtetlen télikertek gyakran ideálisak, mivel télen is világosak. A hőmérsékletet próbáljuk 5-15 °C között tartani, mivel ez a tartomány segít megőrizni a növények egészségét anélkül, hogy aktív növekedésbe kezdenének.

4. Vigyázzunk az élősködőkkel!

Főleg a száraz, levegőtlen helyeken szaporodhatnak el a takácsatkák és pajzstetvek. Ezek ellen lehet vegyszeresen is védekezni, viszont van lehetőség mechanikus védekezésre is: ekkor keményszappanos vízzel és ronggyal áttörölgethetjük a levelek fonákját. Ha nagyon magas a páratartalom, a gombák veszélye növekedhet, így ügyeljünk a megfelelő hely kiválasztására. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket kártevők, például levéltetvek, pajzstetvek vagy atkák jelenléte szempontjából. Ha kártevőket észlelünk, célszerű azonnal intézkedni, akár biológiai, akár kémiai védekezési módszerekkel.

5. Ezt tegyük tavasszal, hogyan készítsük fel a következő szezonra?

Teleltetés után tavasszal fokozatosan kell hozzászoktatni a növényeket a kinti klímához, valamint növelni az öntözővíz mennyiségét, lassan emelve a tápoldat mennyiségét is. Tavasszal szükség lehet metszésre: ekkor az elhalt részeket metsszük vissza az élő részig, valamint, ha kell, ritkítsuk meg a lombozatot. Ügyeljünk rá, hogy a virágrügyek a hajtások végén vannak, tehát ne a hajtások végeit csípjük vissza, mert akkor nem fog virágozni. Ifjító metszésnél az egész ágat metsszük vissza 15 centiméteres nagyságra, így új hajtások törnek majd elő.

6. Átültetés akkor szükséges, ha a cserepet teljesen benőtte a gyökérzet

Ilyenkor válasszunk egy nagyobb cserepet, és egy éles kés segítségével minimálisan faragjuk körbe a földlabdát. Ha megritkítjuk a gyökeret, szükség van a lombozat visszanyírására is: ekkor, mintha ifjítanánk, 15 centiméterre vágjuk vissza az erősebb hajtásokat, hogy a lombozat kétharmada megmaradjon. Ültetéshez használjunk jó minőségű talajt, de ügyeljünk arra, hogy a tőzeges talaj savanyú kémhatású, és a leanderek a meszes, kötött talajokon érzik jól magukat. Egy kis hamu jó szolgálatot tehet a talaj lúgosításához. Az átültetés után nitrogén- és foszfor-túlsúlyos tápoldatot adagoljunk nekik a tenyészidőszak alatt.

7. Így álljunk neki szaporítani!

Szaporítani a félfás részeit lehet hajtatással, ami azt jelenti, hogy a levágott vesszőket vízbe állítva gyökereztetjük. Meleg, napos helyen gyökerezik a legjobban. Amikor szedjük a hajtásokat, ügyeljünk arra, hogy a levelek felületének kétharmadát vágjuk le, így csökkenthető a párologtatás, és a vesszők nem száradnak ki. Amikor gyökeret eresztett, óvatosan ültessük tápanyagdús, de laza talajba, óvatosan tömörítve, hogy ne szakítsuk le a friss gyökereket. Meleg, napos, viszonylag páradús helyre kell tenni őket.

8. A leanderek növényvédelme nem feltétlenül bonyolult, de odafigyelést igényel!

Gyakran nem is fertőzéssel van dolgunk, hanem egyszerűen csak hiánytüneteket mutat a növény, amire oda kell figyelni:

A fő kártevői a pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák; ellenük rovarölő permettel lehet védekezni. Két-három hetente lehet ismételni a kezeléseket, és két kezelés után egy másik hatóanyagú szerrel szükséges folytatni, hogy ne alakuljon ki rezisztencia. A kártevők betegségeket is terjeszthetnek, amelyeket össze lehet keverni a vízhiányos állapottal. Ez a kórokozó felelős a levélperzselődésért. Meleg, párás időben a gombák is fertőznek, ellenük a rovarölő szerrel egy menetben megelőző kezelés javasolt. A leanderek nagy ellensége a leanderrák, amelyet egy baktérium okoz. E betegség ellen sajnos nincs teljes gyógymód, de rendszeres rezes gombaölő szeres kezeléssel megelőzhető, vagy ha már jelen van, metszéssel kombinálva szinten tartható.

- tette még hozzá Kósa Dániel.

Címlapkép: Getty Images