Így lehet elkerülni a katasztrófát az ünnepek alatt

MTI 2018. november 30. 14:01
Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), advent első vasárnapja előtt külön felhívva a figyelmet az adventi koszorúk által okozott tüzekre.

Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig - mint megjegyezték - ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Az OKF szerint ennek oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, többet főznek, fűteni kell és az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon - hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra, hogy egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásakor hangosan sípol az érzékelő.

Az OKF azt írta: csak olyan adventi koszorút vásároljanak, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a meleg lakásban kiszáradt, jól égő koszorúra, onnan pedig az egész lakásra. Ha valaki maga készíti el az adventi koszorút, akkor vásároljon a gyertyák alá tűzálló alátétet.