Mikrohullámú sütő nélkül nehéz lenne már elképzelni az életünket. Sokszor kisegít minket a rohanós percekben: pillanatok alatt felmelegíti az ételeket és ha éppen nem szeretnénk hosszasan a konyhában bíbelődni, akkor villámgyors mikrós-bögrés fogásokat is összedobhatunk benne.
Miközben azt gondolnánk, hogy a mikrohullámú sütő mindenható, be kell látnunk, hogy mégsem bír el mindent. Sokszor olyan ételek és tárgyak is a mikróban landolnak, amelyeknek semmi keresnivalójuk sem lenne a mikrohullámok között. Erről árulkodnak a pukkanó hangok és a szikrázások, de szélsőséges esetekben a testi épségünk és a konyhai berendezés is bánhatja a figyelmetlenségünket.
Sokan fittyet hánynak rá, de ideje lenne belátni, hogy a konyha valójában veszélyes terep. A legtöbb háztartási baleset ebben a helyiségben történik, valamint a főzés szokott lenni az otthoni tűzesetek egyik leggyakoribb oka. Mi is írtunk róla, hogy mostanában rengeteg tűzeset volt: januárban átlagosan óránként kigyulladt egy lakás, és naponta 3-4 otthon semmisült meg teljesen a lángokban. Annak érdekében, hogy elkerüljük a csúnya baleseteket és a tomboló tűzvészt, a HelloVidék összeszedett 14 dolgot, amit soha sem szabadna a mikrohullámú sütőbe tenned.
1. Papírtasak
A papírzacskóból melegedéskor számos méreganyag szabadulhat fel, ami potenciálisan tüzet okozhat. Mivel a mikrohullámú sütő nagyon magas hőmérséklettel dolgozik, a papír secperc alatt lángra lobbanhat.
2. Joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok
A műanyag dobozok egyszeri használatra szolgálnak, nem arra lettek kitalálva, hogy ellenálljanak a mikrohullámú sütő magas hőmérsékletének. Ezek a tárolóedények a mikrohullámú sütőben könnyedén megolvadnak, miközben különféle vegyi anyagokat bocsátanak ki a levegőbe és a dobozban tárolt élelmiszerekbe.
3. Tojás
Bár manapság számos videóban készítenek főtt tojást mikróban, mi ettől óva intenénk. Jobban jársz, ha a hagyományos módon, tűzhelyen készíted el a főtt tojást, mivel a mikrohullámú sütőben akár robbanás is lehet a vége. Mondanunk sem kell, hogy ez nemcsak sok takarítanivalóval jár, de még balesetveszélyes is.
4. Szőlő
Nem gondoljuk, hogy eszedbe jutott volna valaha is, de azért figyelmeztetünk: ha be akarnád tenni a szőlőt a mikróba, akkor az fel fog robbanni és ki fog gyulladni. A mazsola is hasonlóan viselkedik, elképesztően rövid időn belül elkezd füstölni.
5. Műanyag, eldobható tányérok és evőeszközök
A joghurtos és vajas dobozok mintájára kikövetkeztethető, hogy a műanyag nem mikrohullámú sütőbe való. Kivéve persze azok az ételes dobozok, amelyeken piktogram vagy írás jelzi a hőállóságot.
6. Eldobható, elviteles dobozok
Ha az éttermi maradék hazaviteléről van szó, mindenki találkozott már a jó öreg hungarocellre hajazó, fehér polisztirolhab (styrofoam) anyagból készült ételes dobozzal. Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy ebben melegítsük meg az ételt, nem éri megspórolni azt az egy mosatlan tányért. Ez a doboz biológiailag lebomlik, hevítéskor meg is kezdődik az anyag bomlása, ami lehetővé teszi a toxinok felszabadulását.
7. Szószok, mártások
Óriási hibát követsz el, ha fedél nélkül teszed be a mikróba a szószt: össze-vissza fog köpködni és hatalmas rendetlenséget hagy maga után, te meg csak takaríthatod a mikró belsejét.
8. Bármi, ami fém
Ide tartoznak az evőeszközök, az edények, a lábasok, de még az a retró porcelán tányérkészlet is, aminek arany vagy ezüst csík van a szélén. Ha nem szeretnéd tönkretenni a mikrohullámú sütődet, akkor semmi olyat ne rakj bele, ami fémet tartalmaz. A fém-mikró kombó nagyon tűzveszélyes, szinte azonnal kezdődik a szikrázás. Normál esetben a mikrohullámú sütő elektromágneses energiát bocsát ki, amit az ételek elnyelnek. Ha fém kerül a szerkezetbe, az tükörként működik, így a hullámok visszaverődnek, a mikrohullámú sütő gyakorlatilag saját magát hevíti fel.
9. Alumínium fólia
Az alumínium fólia is fémből van, tehát hasonlóan reagál melegítéskor, mint bármilyen más fémtárgy. Mielőtt behelyeznéd a mikrohullámú sütőbe az alufóliába csomagolt maradék ételt, gondosan távolítsd el róla a fóliát. Frissentartó fóliába csomagolt ételt sem ajánlott betenni a mikróba, mivel a műanyag megolvadása sem tesz jót az élelmiszereknek.
10. Csípős paprika
A paprika könnyen meggyulladhat és tüzet okozhat, de nem ez az egyetlen baj vele. Amikor kinyitod a mikró ajtaját, arcon csapnak a paprikából felszabaduló kémiai anyagok, amik könnyen megégethetik a szemedet. Olyan érzés, mintha a mikróból valaki belefújna az arcodba egy adag paprikaspray-t - mi nem próbálnánk ki!
11. Termosz
A legtöbb termosz rozsdamentes acélból készült, még akkor is, ha kívülről műanyagborítás veszi körbe. A fémről pedig már tudjuk, hogy nem való a mikróba. A termosz - ahogyan a tea vagy a kávé hőjét bent tartja -, a kívülről érkező melegítésre nem reagál. A termosz tartalma nem lesz melegebb, csupán a mikró károsodását érhetjük el ezzel a manőverrel.
12. Fagyasztott hús
A fagyasztott húst a mikrohullámú sütő még olvasztóprogrammal sem fogja tökéletesen kezelni. A hő nem egyenletesen oszlik el, ezért az is előfordulhat, hogy a hús közepe még fagyos, de a külsején már hemzsegnek a baktériumok. Ha a fagyasztóban lévő húst fel szeretnéd használni, akkor jobban jársz, ha már előző nap kiveszed a mélyhűtőből és a hűtőbe költözteted egy éjszakára.
13. Ruházat
Vannak, akik szerint jó ötlet szárítónak használni a mikrohullámú sütőt. Általában a nagy sietség szüli ezeket a "remek" időspóroló gondolatokat, de a legtöbb praktika a gyakorlatban életképtelen. Azonban ha az a célod, hogy kinyírd a kedvenc ingedet és a mikródat, akkor jó úton jársz.
14. Semmi
Amikor a mikrohullámú sütő üresen forog, akkor nem nyeli el semmi a mikrohullámokat. A gép így saját magát hevíti, ami végül robban és lángra kap - ne próbáld ki!
(Via clark.com, ahs.com, news.com.au)