A kidobástól tavaly megmentett több mint 550 kamionnyi élelmiszer gyártó és kereskedő cégektől származott. A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és csaknem 300 ezer nélkülözőnek jelentettek segítséget a mindennapokban. Közülük sokan napi szintű ellátást kapnak. A megmentett élelmiszerek között van pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszer.
Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre: a bomlás, az égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer termeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.
Az összegzés szerint a 11 ezer tonna élelmiszer megmentésével 27 ezer 500 tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesült a Föld.
Ezt a szén-dioxid mennyiséget, annyi fa tudná semlegesíteni, amennyi például a budapesti Józsefváros teljes területét elfoglalná. A vízlábnyom is csökkent az élelmiszerek megmentésével: 11 ezer tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.
A Magyar Élelmiszerbank idén lesz 15 éves. Megalakulásunk óta összesen 73 ezer tonna élelmiszert mentettünk meg, amelynek értéke közel 40 milliárd forint
- mondta Cseh Balázs az egyesület elnöke.
A fennállás óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjtik be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80-100 ezer tonnára becsüli.
Címlapkép: Getty Images