Ilyen az élet Magyarország legkisebb lakótelepén: Te beköltöznél? + fotók

Mester Nándor, Portfolio   
  Megosztom
Ilyen az élet Magyarország legkisebb lakótelepén: Te beköltöznél? + fotók

Álmos februári délelőttön is érdemes felkeresni az ország legkisebb lakótelepét. Kevés páremeletes ház (összesen 6 db), kedves kis játszótér középen, szocreálra hajazó építészeti stílus, madárcsicsergés, nagy gondozott park és jóravaló emberek. Üzlet vagy óvoda ugyan nincs, de legalább van hely parkolni, a közlekedést sokan autóval oldják meg. Ez mind a Gagarin lakótelep.

Ezért az élményért egészen Balatonaligáig (hivatalosan Balatonvilágos) kell menni, bár ott sem mindenki tudja, hogy hol is van a Gagarin lakótelep. Még a tulajdonosváltáson nemrég átesett, és felújítás alatt álló Club Aliga portása sem sokat hallott erről. Ez azért furcsa, mert a telep csak pár tíz méterre van a hatalmas üdülőkomplexum bejáratától, egy domb tetején.

A portás mentségére: Gagarinnal vagy bármilyen emlékével nem találkozhat ott senki, pedig magam is kitartóan kerestem, hátha lesz egy tábla, vagy legalább egy felirat, amiből kiderülne, mit keres itt névadó szponzorként a világ első űrhajósa. Hiába kérdeztem az egyik teregető kismamát, csak azt tudta, hogy valami híres ember lehetett a névadó.

Kérdeztem arról is, hogy ki mindenki népesíti be azt a pár házat (lehetnek vagy 100-130-an, így tippeltem az ablakokat összeszámolva). Úgy tudta, hogy nyaranta külföldiek is kivesznek itt egy-két lakást, de inkább magyarok lakják a telepet, állandó lakosként. "Jó időben sokan lejárnak a Club Aliga strandjára és nem igaz, hogy nem engedik be őket a sorompón túlra, mint ahogy azt Aliga más részein élők közül néhányan állítják" - mondta, miközben épp befelé tartott az egyik épületbe.

Szavait megerősítve éreztem, amikor kezembe került egy nem túl régi lakáshirdetés: "...a lakók nyári szezonban kedvezményes belépővel néhány perces sétával közvetlenül a Balaton partra jutnak és a Club valamennyi szolgáltatását igénybe vehetik". Ez nyilván nem így lesz mostantól, a Club Aligát ugyanis elkezdték bontani, helyén korszerűbb strand, kikötő lesz és hotelt is emelnek, az építési területre pedig nem szokás idegent beengedni.

Egyébként ezt a 2+fél szobás, harmadik emeleti, 69 négyzetméteres, télikertes, cirkófűtéses lakást 34,9 millió forintért árulják. Azt nem tudni, miért került eladó sorba, hiszen a lakók nem nagyon válnak meg az ingatlanoktól, egy tucat otthon eleve önkormányzati tulajdonban van és bérlakásként üzemel.

Aliga önkormányzata egyébként nem feledkezett el a telepről. Azt olvastam, hogy idén járdákat építenek és megoldják a világítás korszerűsítését. Kínálnak egy 26 négyzetméteres egy szoba összkomfortos önkormányzati bérlakást is, kapaszkodjanak meg: havi 18200 forintért.

Fotók: Mester Nándor, Portfolio

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatonvilágos

club aliga

balatonaliga