Bár az idén is lehetőségük volt a szőlőtermelőknek arra, hogy éljenek a zöldszüret lehetőségével, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a tavalyinál kisebb területen döntöttek a fürtök megsemmisítéséről az érintettek, írja a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint ebben az évben összesen 2894,7 hektáron döntöttek a fürtök megsemmisítéséről a gazdálkodók, ami az ország borszőlő-termőterületének 4,6 százalékát jelenti. A tárca szerint a gazdálkodók nem használják ki a kompenzációra rendelkezésre álló 5,1 milliárd forintot, a jelenlegi becslések szerint megközelítőleg négymilliárd forintnyi támogatási igény beérkezése várható.
A zöldszüret mellett Brüsszel a krízislepárlás támogatását is lehetővé tette.
Ez az intézkedés a pincékben lévő, jellemzően silányabb minőségű borok kisöprését hivatott elősegíteni.
A krízislepárlásra 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 ezer hektoliter borra igényelhető támogatás ebben az évben. A tárca szerint a lépés valós megoldást jelenthet azoknak a bortermelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. Az intézkedés keretében két lepárlóüzembe is beszállíthatják a termelők a krízislepárlásra szánt boraikat: a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.-be, valamint a kunfehértói Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-be.
A fent említett két borpiaci intézkedésen túl
az agrártárca a következő három évben jelentős összeggel támogatja a magyar borok népszerűsítésére az EU határain belül és a harmadik országok piacain.
A több milliárd forintból – európai uniós források felhasználásával – megvalósuló programon felül a kormány a gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca számára a mezőgazdasági termelők, termelői szervezetek és élelmiszeripari vállalkozások részére a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére. Ebből a szőlő-bor ágazat 1,8 milliárd forintra pályázhat. A támogatást azok vehetik igénybe, akik a saját megtermelt szőlőjükből készítik a bort, illetve vállalják, hogy az idén korlátozzák az adott ültetvény hozamát. Fontos kitétel az is, hogy a borok legalább húsz százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, vagy a vendéglátásban értékesítik.
Címlapkép: Getty Images