Elindul a biohulladék gyűjtése Kaposváron is, ahol az Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot.
A kaposvári Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója és Szita Károly polgármester ismertette az új hulladékgyűjtési rendszer előnyeit - írja Sonline.
Már a tavalyi közgyűléseken megszavazták a lakók, hogy kérik a gyűjtőket a használt sütőolajhoz és a biohulladékhoz
– mondta Javós Csilla, közös képviselő.
A narancshéjat is ide lehet dobni, de csontot és a műanyag vagy papír csomagolást tilos, figyelmeztetett erre Pethő Zsolt. A konyhai ételmaradékokból biogáz lesz, áramot, sőt akár üzemanyagot is elő lehet állítani belőle. – Jelenleg 30-40 százalékos a magyar lakossági hulladékgazdálkodás újrahasznosítása, de a célunk a 65 százalék, ami világszínvonalat jelentene – mondta a MOHU vezérigazgatója, majd bemutatta az ötliteres gyűjtőedényeket, amiket a lakások, és a 120 literes barna kukákat, amiket a társasházak igényelhetnek.
Hetente, illetve nyáron heti kétszer ürítik és szállítják a gyűjtőket. A rendszer 14 városban kísérleti jelleggel indult, és önkéntesen lehet csatlakozni hozzá. A remények szerint egyre több város csatlakozik, így folyamatosan nő a résztvevők száma.
A szelektív gyűjtés mellett a zöldhulladékot és a háztartási sütőolajat is külön gyűjtik, és a szállítás menetrendjét már megszokták és tanulmányozzák a kaposváriak. Az is rendelkezésükre áll a városban élőknek, hogy egy tonna szemetet lerakjanak a hulladékudvarban. Decemberben havi ezer kiló volt a begyűjtött használt sütőolaj, ezt a mennyiséget még kevesli, de bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak az újrahasznosítási rendszerhez.
Címlapkép: Getty Images