Felkészült a katasztrófavédelem: ha szükséges, a lakosság kitelepítését is megoldják

HelloVidék 2024. szeptember 16. 11:02

Egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán. A hétvégén csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt. A ciklon tartós esőzést hozott, ami a folyók áradásához vezet. A katasztrófavédelem központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget, amelyek az önkormányzati védvonalon lépnek fel az árvíz ellen. A katasztrófavédelem központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna-menti nyugati vármegyékbe. A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik.

Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, segíti az eszközök és erők szállítását. Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Címlapkép: Getty Images