Hihetetlen túlélők: 7 szárazságtűrő növény, amire esküsznek a kertészek

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen túlélők: 7 szárazságtűrő növény, amire esküsznek a kertészek

Néha nem könnyű megtalálni a tökéletes egyensúlyt a növények öntözésével kapcsolatban. Olykor hajlamosak vagyunk túl kevés, vagy túl sok vizet adni, függetlenül attól, hogy éppen valóban szükség van rá. Néhány növény esetében tanácsos inkább szárazon és szomjasan hagyni őket, ha nem akarjuk, hogy elhaljanak. A növények túlöntözése ugyanis gyökérrothadást, fonnyadást és sárgulást okozhat. Ezért fontos, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy mennyi vizet adunk a növényeknek – és persze azt sem árt észben tartani, hogy melyek azok, amelyek különösen érzékenyek a túlöntözésre. A HelloVidék most megnézte, melyek azok a szobanövények, amelyek a leginkább érzékenyek a túl sok vízre.

Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya kedveli a szárazságot az öntözések között, éppen ezért nem okoz gondot neki a szárazság - mondja Andrew Bunting, a Pennsylvaniai Kertészeti Társaság kertészeti alelnöke. Fontos, hogy ha lehet a növényt csészealjba ültessük, kavicsokkal ami segít a vízelvezetéshez. A szakember szerint az öntözést egy fúvókás öntözőkannával végezzük, nehogy víz érintkezzen a lombozattal.

Kaktusz

A kaktuszok különösen nem szeretik a sok vizet, éppen ezért ezeknek a növényeknek különösen fontos a megfelelő vízelvezetésű talaj biztosítása. Épp ezért vannak tüskéik levelek helyett, mert így nem párologtatnak annyi vizet, mint ha levelük lenne. Mivel zömök, húsos alakjuk van, ezért sok vizet képesek elraktározni. Van olyan kaktusz, ami akár 3 évig is életben marad egy csepp víz nélkül.

Hegedű füge

Bunting szerint a hegedűlevelű fügének és sok más fikusznövényfajtának fontos a víz, a virágzáshoz, ám a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Ennek a jeleit a levelek sárgulásában mérhetjük le, ami jelzi, hogy a növény túl sok vizet kapott. A szakember éppen ezért azt javasolja, hogy hetente egyszer öntözzük csak meg őket.

Pozsgás növények

A pozsgás növények a világ száraz részein nőnek, és a szobanövényként is hasonló körülményekre vágynak. Ha túl sok vizet adunk nekik, az hasonlóan a Hegedű fügéhez gyökérrothadáshoz vezethet.

Aloe Vera

Mint sok más pozsgás növény, az aloe vera is a jó vízelvezetésű talajt igényel, mondja Bunting. Ahhoz, hogy az aloe vera virágozzon, kis mennyiségű vízre van csak szükségünk, és, ha lehet várjuk meg, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

Begónia

A begóniának fontos a rendszeres öntözés, de sose hagyjuk, hogy a talaj túlságosan megtelítődjön. A túl sok víz a levelek sárgulását, valamint a szár- és gyökérrothadáshoz vezethet itt is.

Citrusfák

Az olyan gyümölcsök, mint a lime, citrom és narancs, jól termeszthetők otthonunkban, megfelelő hőmérsékleti és fényviszonyok mellett.

Az öntözés is kulcsfontosságú, mivel a citrusfélék érzékenyek a a sok vízre, ami könnyen bajt okozhat, és sebezhetőbbé teheti őket a rovarfertőzésekkel szemben

- magyarázta

Forrás: Realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

növények

öntözés

víz