Rengeteg magyar venne házat ezekben a megyékben: mi a titkuk?

MTI 2024. október 1. 16:01

Szeptemberben a lakáspiac 1,2 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest, de éves szinten 4 százalékos csökkenés tapasztalható - közölte az ingatlan.com.

Kiemelték, hogy a kereslet szeptemberben 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztushoz viszonyítva pedig 6 százalékkal erősödött. A növekvő kereslet folyamatosan apasztja az elmúlt 2 évben felhalmozódott kínálatot is.

A közleményben kitértek arra, hogy a legújabb kormányzati bejelentés szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lehet lakáscélra fordítani. A lépés jelenlegi becslések szerint 300 milliárd forint extra forrást hozhat a lakáspiacra, ami tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását a portál szerint.

Részletezték, hogy a lakáspiacon szeptember végén több mint 147 ezer eladó lakás és ház közül válogathattak a lakásvásárlók, ami az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos növekedést jelent. Az eladó lakóingatlanok száma a két évvel ezelőtti szintnél 20 százalékkal nagyobb.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője a közleményben rámutatott arra, hogy a két évvel korábbinál jóval szélesebb mostani kínálat egyértelműen a lakáspiaci élénkülésre utal, de az tény, hogy a korábbi években felhalmozódott kínálatot még nem sikerült teljesen felszívnia a keresletnek.

Éves szinten Baranya, Vas, Szabolcs-Szatmár és Bács-Kiskun vármegyékben kiugró mértékben, 35-45 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra. A fővárosi keresletnél havi szinten 10 százalékos erősödést mértek augusztushoz képest, ami meghaladja az országos átlagot. Ezzel szemben éves szinten csak 8 százalékos keresletnövekedés volt a budapesti lakáspiacon, ez viszont elmarad az országos bővüléstől

- közölte.

Címlapkép: Getty Images