Minden magyar otthonban ott lapul ez a növény: tényleg nagy veszélyt jelent a kutyákra?

Tóth Viktória 2024. október 18. 15:08

A világ egyik legnépszerűbb szobanövénye, az orchidea általában nem jelent veszélyt a kutyákra nézve, azonban a gazdiknak érdemes néhány óvintézkedést betartaniuk, ha kiskedvenceiket és legszebb növényeiket is meg szeretnék óvni egymástól. A The Spruce arra világít rá, milyen kapcsolatban állhatnak otthonunkban a szobanövényeink, különösen az orchideák a lakásban tartott kutyákkal.

Az orchideák a világ legnépszerűbb szobanövényei közé tartoznak, és nem véletlenül: kimondottan hosszan virágoznak, remekül mutatnak vágott virágként is, ráadásul számos fajuk - például a legelterjedtebb orchidea típus, a Phalaenopsis, másnéven lepkeorchidea - viszonylag könnyen gondozható. A beltéri orchideák általában a meleg, párás, ám közvetlen napfénytől védett helyet kedvelik, a legtöbb magyar otthonban kiválóan tarthatóak.

A legtöbb orchideafaj nem mérgező

A kutyák és más kiskedvencek számos különböző okból kifolyólag fogyaszthatnak növényi részeket, ezek közé az okok közé soroljuk például az unalmat (így szórakoztatja magát az állat), a stresszt vagy az egyszerű, „gyermeki” kíváncsiságot is. Jó hír a kutyatartóknak, hogy a legtöbb orchidea nem mérgező az állatokra nézve: az Amerikai Állatkínzás Elleni Társaság (ASPCA) a legnépszerűbb orchideanemzetséget,

azonban a témához mindenképpen érdemes hozzáfűznünk, hogy az orchideák népes családján belül több, mint 25 000 fajt különböztetünk meg. Bár a lapnak egyelőre nincs tudomása olyan jelentésről vagy tanulmányról, ami bizonyítaná, hogy bármely orchideafaj komoly problémát jelentene a kutyák egészségére nézve, lehetnek olyan, eddig be nem vizsgált fajok vagy különleges hibridek, amelyek bizonyos fokú kockázatot jelenthetnek számukra.

Attól, hogy nem mérgező, még nem szabad megrágcsálni!

Bár az orchideákról nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy nem mérgezőek, ez még nem jelenti azt, hogy a kutyák szabadon rágcsálhatják őket. Az orchidearajongók tapasztalatból tudják, hogy az orchideák, bár virágzásuk hosszan tart, nem tartoznak a bőséggel virágzó növényfajok közé, éppen ezért nagy kár lenne értük, ha nagy gonddal ápolt növényeinket kis kedvenceink rágcsálása miatt elveszítenénk, ráadásul a kutyák számára nem mérgező növények is okozhatnak az állatoknál gyomorrontást, hányást és hasmenést, pláne akkor, ha rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben fogyasztják őket.

Bár az orchideák általában nem mérgezőek, a kutyák emésztőrendszere érzékeny lehet bármilyen szokatlan táplálék bevitelére. Ha a kutyusunk nagyobb mennyiségben fogyaszt orchideát, az gyomorproblémákat okozhat nála

- árulta el a táméval kapcsolatban Dr. Jane Smith, állatorvos.

Más veszélyek is leselkedhetnek a kutyákra

Magukon a növényeken kívül más veszélyek is leselkedhetnek otthonunkban a kutyákra: az orchideakéreg lenyelése például bélelzáródást okozhat, a növényvédő szerek és a műtrágyák pedig mérgezőek lehetnek rájuk nézve, éppen ezért ajánlott szerves, a háziállatok számára is biztonságos tápoldatokat, például halemulziót használnunk gondozásukhoz.

A balesetek megelőzésére több stratégia is alkalmazható:

  1. Kössünk állatbiztosítást, ha attól tartunk, hogy kiskedvencünk egészsége veszélyben lehet!
  2. Tartsuk az orchideákat a kutya számára elérhetetlen helyen, például a szekrény tetején, növénypolcokon vagy függőkosarakban!
  3. Biztosítsunk több szórakozási lehetőséget, ezzel fizikai és mentális stimulációt a kutyának, hogy ne unatkozzon!
  4. Figyeljük meg kutyánk viselkedését, keressük rajta a stressz, szorongás jeleit, adott esetben pedig ügyeljünk az állat életmódváltozására vagy kérjük egy szakértő segítségét!

Bár az orchideák összességében biztonságos választásnak tűnnek a kutyás háztartások számára, ahogy ez bármelyik másik szobanövényre is igaz, érdemes velük körültekintően bánni! Ha egy kutya az óvintézkedések betartása ellenére véletlenül mégis megeszik egy orchideát, az még alapvetően nem ad okot a pánikra, azonban, ha jelentős mennyiséget fogyasztott, vagy ha szokatlan tüneteket produkál ennek következtében, érdemes állatorvoshoz fordulnunk.

Címlapkép: Getty Images