Van, akinek semmi sem szent: erdész emlékhelyet rongáltak meg a Mecsekerdőben

HelloVidék 2024. október 18. 20:02

Ismeretlen tettesek ellen tett rendőrségi feljelentést a Mecsekerdő Zrt., mert a napokban a gondozásukban lévő Hesz-keresztet megrongálták. A Kelet-Mecsek lábánál, Erdősmecske és Ófalu között található Hesz-keresztet 2024. október 14-én ledöntötték. A kereszt egy 170 évvel korábban történt tragikus eseménynek állított emléket – adta hírül a Mecsekerdő Zrt. mai közleményében.

A Mecsekerdő területén található kereszt erdész ősüknek állít emléket, amely fontos a szakmai- és a helyi közösség számára is. A Társaság kiemelten fontosnak tartja az ilyen történelmi emlékek megóvá-sát és helyreállítását, és mélységesen elítéli az emlékhelyeket meggyalázó vandalizmust. Az emlékmű-vet a Mecsekerdő visszaállítja, amelynek felújítását már megkezdte. A Hesz-kereszt várhatóan 1-2 hó-nap múlva visszakerülhet helyére. Szerencsére a Mecsekerdő területén ritka az ehhez hasonló eset, de sajnálatos módon nem egyedülálló: korábban a Kis-réti tanösvény megújítása során történt hasonló esemény, amikor az átadó előtt több újonnan kihelyezett táblát megrongáltak.

A kereszt felirata is erre a tragikus eseményre utal: „AMTET VON ANTON HESZ 1853". A helyszínen korábban egy szerény, kővel körülölelt fakereszt is állt, amely egy sírhalmot jelölt. A helyi történetek szerint a Hesz-kereszt mellett, egy másik tragikus esemény helyszíne is található: egy csendőr, Kriska Pál sírja, akit a második világháború során szovjet katonák fogtak el és végeztek ki. A csendőrt a helyi erdészek temették el, miután hozzátartozóit értesítették. A Mecsekerdő kéri a lakosságot, hogy aki bármilyen információval rendelkezik az elkövető(k)ről, jelent-kezzen a hatóságoknál. A természeti és történelmi örökségünk megóvása közös érdek.

Címlapkép: Getty Images