Ütött az utolsó óra: 5+1 végzetes hiba, amit elkövethetsz, amikor télre behozod a növényeidet

Pais-Horváth Szilvia 2024. október 21. 15:02

Egész nyáron át tápláltuk és gondosan ápoltuk cserepes növényeinket, de most közeleg a tél, annak minden veszélyével együtt. Ahhoz, hogy a fagyok elől sikeresen visszatelepítsük a növényeket a lakásba, azonban érdemes betartanunk a következő hat alapszabályt. Lássuk is ezeket!


 

A hétvégén az ország jelentős részén már fagyott éjszaka. A nappalok egyre rövidebbek, a levegő pedig hidegebb, az utolsó pillanatban járunk ahhoz, hogy a fagyérzékeny kültéri növényeket behozzuk a lakásba. Bár úgy tűnhet, hogy csupán annyi a teendő, hogy megemeljük a cserepeket, majd a megfelelő helyre helyezzük őket bent, ez azért nem ennyire egyszerű feladat. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a kültéri növényeket könnyen megviselheti a helyváltoztatás, ráadásul, ha a lakásba kerülnek, veszélyt jelenthetnek a már bent lévő szobanövényeinkre is. Íme, a Realsimple szakértője összegyűjtött hat súlyos hibát, amelyek könnyen végzetesek lehetnek növényeink számára:

1. Túl sokáig vársz a növények behozatalával

Az időzítés kulcsfontosságú, amikor arról van szó, mikor érkezett el az idő, amikor ősszel már be kell hozni a fagyérzékeny kültéri növényeinket:

„A kertészek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl sokáig várnak, ami stresszelheti, sőt, akár el is pusztíthatja a növényt, ha túl hideg lesz” – magyarázta Andrew Bunting, a Pennsylvania Kertészeti Társaság kertészeti alelnöke, aki hozzátette, amikor az éjszakai hőmérséklet lecsökken 5-10 tíz fokra, itt az ideje, hogy visszaköltöztessük a szobanövényeinket a melegebb, beltéri környezetbe.

Természetesen vannak kivételek, mint például a trópusi növények, amelyeknek még ennél is korábban be kell kerülniük, illetve olyan növények, mint a broméliák, amelyek jobban tűrik a hidegebb hőmérsékletet, ezért tovább kint maradhatnak.

2. Alaposan ellenőrizni kell: nincs-e rajtuk kártevők

Amikor a növényei kint voltak, könnyen megfertőződhettek kártevőkkel, mint például levéltetvekkel, pókhálós atkákkal vagy épp pajzstetvekkel. Ha bármilyen jelet észlelünk, például elszíneződést, foltokat vagy kártevők jelenlétét, kezeljük a problémát még a költöztetés előtt.

Mielőtt behozza a szobanövényeit, alaposan vizsgálja meg őket, keressen rovarokra utaló jeleket, beleértve a petéket is

– javasolja Bunting.

Ha élő kártevőket talál, permetezze be a növényeket úgy, hogy teljesen lefedje. Ezt a munkát kezdje el már egy hónappal korábban, hogy elegendő idő lehessen a fertőzések kezelésére, és ha szükséges, ismételje meg a kezelést

– tanácsolta a szakértő.

3. Nem megfelelő helyet választottunk a növényeink számára

Figyelj a helyszínre és a fényviszonyokra, amikor behozod a növényeidet a lakásba.

Bármelyik növény, amely eddig teljes napsütésben volt kint, a legjobb, ha egy világos ablak közelébe kerül, lehetőleg déli vagy nyugati fekvésű helyre – de ez természetesen a ház adottságaitól is függ

– javasolta Sarah Nolimal, a Chicagói Botanikus Kert vezető kertészmérnöke.

4. Végzetes lehet a túlöntözés is

Mivel beltérben kevesebb a napfény, növényeidnek kevesebb vízre van szükségük – mondja Awot-Traut.

A túlöntözés gyakori hiba a kertészek körében” – figyelmeztet. „Mindig ellenőrizd először a talaj nedvességtartalmát.

5. Túl gyakran mozgatod a növényeket

A legtöbb növénynek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új környezetéhez – és minden egyes alkalommal, amikor új helyre kerülnek, újra alkalmazkodniuk kell.

Ez az átállási folyamat energiát igényel, ami idővel gyengítheti a növényt, és fogékonyabbá teheti betegségekre, kártevőkre vagy akár a pusztulásra is

– közölte Awot-Traut.

Találj nekik egy jó helyet, ahol elegendő fényt kapnak, és hagyd őket ott.

5+ 1. Figyeljünk a páratartalomra

Beltéren a levegő általában szárazabb, különösen télen, amikor a fűtést használják. Sok növény, különösen a trópusi fajták, magasabb páratartalmat igényelnek. Párásító használata vagy páratartalom-növelő tálcák alkalmazása segíthet fenntartani a megfelelő környezetet.

(Fordítás: RealSimple )

Végezetül, egy kis kedvcsináló videó:

@kertifolia Mi beköltöztettük a kint nyaraló szoba növényeket a téli fagyok előtt. Mind kapott friss földet, amit marhatrágyával dúsítottam. #dekor #szobanövények #növényápolás #növényszerelem #plant #plantmom #ősz #teleltetés ♬ Somebody Told Me - Måneskin

Címlapkép: Getty Images