Az emberek tényleg nem olvasnak már könyveket? Itt a csúf igazság, ennyien látogatják a vidéki könyvtárakat

Szurok Dávid 2024. június 14. 14:02

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megcsappant a hazai könyvtárak látogatottsága, azonban a regisztrált könyvtárhasználók száma a pandémiát követően már 2022-ben 2,5 százalékos volt, így a regisztrált könyvtárhasználók száma 2022-ben elérte az 1 485 986 főt. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a könyvtári rendezvények egyre több látogatót vonzanak: 2022-ben 2021-hez képest több mint 19 százalékkal emelkedett a programokon részt vevők száma, így 2022-ben összesen 3,3 millió résztvevőt regisztráltak a könyvtári rendezvényeken.

A koronavírus járvány nemcsak a vendéglátásra, és egyéb más szolgáltatásokra volt komoly kihatással, hanem a vidéki könyvtárak látogatottságára is. A pandémia alatt jelentősen megcsappant a könyvtárak látogatottsága, ám már kijelenthető, hogy 2022-ben 12 százalékos növekedést mutatott, elérve az 1 319 459 főt.

A regisztrált és az aktív könyvtárhasználók számának növekedése egyaránt arra utal, hogy a könyvtárak látogatottsága növekedési pályára állt

- hívta fel a figyelmet lapunknak az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete.

A könyvtári eseményeken részt vevők számának alakulásából szintén lehet következtetni a könyvtárak látogatottságára, és ebből az látszik, hogy a pandémia miatt bekövetkezett látogatószám-csökkenés már 2022-ben megállt, és a látogatók száma növekedésnek indult. (A regisztrált, az aktív használók, valamint a könyvtári rendezvényeken részt vevők száma nem összeadható, illetve ki sem vonható egymásból.)

Ami a vidéki könyvtárak látogatottságát illeti fontos leszögezni, hogy ugyan a vidéken regisztrált könyvtárhasználók számában a koronavírus-járvány következtében jelentős visszaesés következett be, 2022-ben stagnált (1 005 931 fő volt), viszont az aktív használók száma, amely a járvány ideje alatt szintén jelentősen visszaesett, 2022-ben 7 százalékos növekedést mutatott, és elérte a 868 870 főt.

A könyvtári rendezvények vidéken is egyre több látogatót vonzanak: 2022-re (2021-hez viszonyítva) több mint 21 százalékkal emelkedett a programokon részt vevők száma

- tették hozzá.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete becsléseinek alapján a vidéki könyvtárak esetében a beiratkozási díjak éves szinten az 1000 és a 4000 forint közötti sávban ingadoznak. Az árszabási különbségeket nagymértékben befolyásolja az is, hogy a beiratkozó olvasók jogosultak kedvezményre vagy sem, illetve ha igen, akkor milyen kedvezményre (például diák, nyugdíjas, családi, munkanélküli stb.).

A vidéki adatszolgáltató könyvtárak (adatszolgáltatási pontok) száma 2022-ben 3603 könyvtár volt. Ez a szám stagnál, tehát nem változott jelentős mértékben 2022-ben és az azt megelőző években

- magyarázták.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az adatszolgáltatók száma nem azonos a tényleges könyvtárak számával, ugyanis a statisztikát töltő adatszolgáltatók körébe nem tartoznak bele bizonyos könyvtárak, amelyeknek az adatszolgáltatás nem kötelező; azok a könyvtárak, amelyek szüneteltetik tevékenységüket; továbbá olyan intézmények könyvtárai, amelyeket más jogszabály mentesít a könyvtári törvény adatszolgáltatási kötelezettsége alól. Az iskolai könyvtárakról pedig külön adatfelvétel készül.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete a HelloVidéknek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a modern technológiáknak a szolgáltatási kínálatukba integrálásával, például e-könyvek és online adatbázisok kínálatával bővíthetik szolgáltatásaikat. Emellett közösségi térként is üzemelve rendezvények, workshopok és tanfolyamok szervezésével vonzóbbá tehetik szolgáltatásaikat.

Lehetőség arra is, hogy digitális írástudást fejlesztő programokat kínáljanak, segítve a látogatókat a modern technológiai eszközök használatában. Továbbá a személyre szabott szolgáltatások és az egyedi, ritka gyűjtemények, kiállítások bemutatása révén olyan jellegű élményeket nyújthatnak, amelyeket a digitális világ nem feltétlenül tud biztosítani.

A folyamatos innováció és a közösség igényeire való gyors reagálás kulcsfontosságú a relevancia megőrzéséhez

- zárták kérdésünkre.

Címlapkép: Getty Images