Múzeumok éjszakája: Munkácsy virágai és a Nemzeti illat a vidéki fesztiválokon

MTI 2024. június 18. 19:03

A 180. éve született Munkácsy Mihály a Múzeumok éjszakáján is központba kerül Békéscsabán és Gyulán: Békés vármegye székhelyén az egyik alkotását idéző kültéri szobrot avatnak, valamint megnyitnak egy gyerekeknek szóló tárlatot; Gyulán pedig a virágkompozícióit idézik meg június 22-én - közölték a szervezők az MTI-vel.


 

Békéscsabán a Munkácsy-negyed teljes intézményhálózata részt vesz a Múzeumok éjszakája szervezésében.

A Napsugár Bábszínház kertjében szombaton avatják fel Széri-Varga Géza Köpülő asszony a bábok ölelésében című alkotását, amely a Munkácsy-negyed negyedik új, a festőgéniuszt vagy leghíresebb műveit megidéző kültéri szobra lesz.

Megnyílik a Munkácsy MásKépp című interaktív, gyerekeknek szóló kiállítás. Mint a november 29-ig megtekinthető tárlatról írják: "ha elmélyedünk alkotásaiban, festészeti korszakaiban mélységekkel és magasságokkal teli, folyton változó képet látunk. Ez a dinamizmus és sokszínűség ihlette interaktív kiállításunkat."

Kora este Keringő medúzával elnevezésű irodalmi koncert lesz a bábszínház művészeinek közreműködésével.

A Munkácsy Mihály Múzeumban kurátori és zseblámpás tárlatvezetések lesznek a kiállításokban. Nyílik új tárlat is A Mi háborúnk - Békés vármegyei történetek a II. világháborúból címmel; valamint - mivel egy kiállítási tárgyat vissza kellett vinni a szegedi múzeumba - újragondolt formában tárják az érdeklődők elé A Hazafias festészet a négyzeten - Munkácsy Mihály Honfoglalása 2.0 című időszaki tárlatot.

holó Hóbel László festőművész ajándéktárgyat adományoz a múzeumnak, vele egy beszélgetést is szerveznek a képeiből összeállított kiállításon. A múzeum udvarán pedig levetítik az Egy géniusz története - Munkácsy Mihály életútja című filmet.

A múzeum népi játszóházzal, régészeti homokozóval, műtárgykereső játékkal, gombfocival és csocsóval, valamint a Dobszerda Zenekar muzsikájával is várja az érdeklődőket.

A Munkácsy Emlékház airSoft bemutatóval, geocaching kincskereséssel, múzeumi kvízzel, a kódexmásolás művészetével és nyomozós játékkal várja a látogatókat.

A Békés Megyei Könyvtár városismereti sétát, robotika foglalkozást, LézerSzimfónia elnevezésű interaktív hangszerkiállítást és tárlatvezetést; továbbá kortárs zenei és irodalmi előadást kínál, utóbbin részt vesz Baracsi István zenész, Csillag Tamás és Dávid Péter költő, valamint Kiss László író.

A Csabagyöngye Kulturális Központ stégjén este Grandmother's Jam koncert lesz a 70-es, 80-as évek legnagyobb soul- és funky slágereivel.

Gyulán a Kohán Képtárban a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a Kossuth-díjas Kepenyes Pál szobrászművész munkáit bemutató kiállítás, amelyet kurátori tárlatvezetés, majd este 10 órától a gyulai Kukár István és a békéscsabai Novák Attila performansza követi. A K-TT-N elnevezésű formáció Kohán György műveire reflektál produkciójával.

A Ladics-ház a tulajdonos család 19. század végi történetének különleges alkalmait dolgozza fel: a fürdőkben tett látogatásokat. Este tíz órától pedig az épület és a kiállításban látható tárgyak misztikus történeteit idézik fel.

Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző sakk iránti szenvedélyéről kínálnak előadásokat. A zene házaként is emlegetett múzeumban Erkel legismertebb operájának, a Bánk bánnak a filmváltozatát is levetítik.

Az Almásy-kastélyban - a Munkácsy-kiállításhoz kapcsolódva - Kivettük a festményből elnevezésű programot szerveznek: ezen a festőgéniusz alkotásain megjelenő virágkompozíciókat készít el élőben egy virágkötő, miközben a kiállítóhely történésze a különböző virágok és színeik jelentéseit veszi sorba.

Izgalmasnak ígérkezik a főúri tisztálkodás és higiénia, illetve a 19. századi parfümök történetét feldolgozó program is, amelynek résztvevői illatmintán magukkal is vihetik a kizárólag az Almásy-kastélyban megszagolható Nemzeti illat elnevezésű parfümöt.

A kastély vendégei elkészíthetik saját jeges teájukat is, ehhez kapcsolódva három alkalommal a teázás történetéről is lesz előadás.

A gyulai várban a korabeli harcászat kapja a főszerepet. Lesz interaktív fegyverbemutató a középkori és kora-újkori fegyverekről, előadás a katonai hírszerzésről (kiemelten az oszmán gyakorlatról), és nemcsak nézni, de kipróbálni is lehet majd a szablyavívást. A várban a reneszánsz udvari táncokból a paraszti életben gyökeret vert körtáncokat lehet tanulni, a börtönben pedig a korabeli büntetésekről és büntetésvégrehajtási eszközökről mesél a vár "hóhérja" - ígérik a szervezők.

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját Magyarországon. A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Az idei tematika - a futball Európa-bajnokság miatt - a gólpassz.

Címlapkép: Getty Images