Egyedülálló programmal készül ez a vidéki város: rengeteg embert várnak

MTI 2024. június 26. 20:02

A hétvégén minden a virágokról szól Szőregen, a magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, ahol huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Szőregi Rózsaünnepet.

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg - idézte fel Avramov András. Az egyik legnépszerűbb program minden évben a rózsaföldek látogatása.

Tájékoztatása szerint az idén Bata András és Tóth Tamás faiskolája nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több százezer virágzó rózsatő látható. Azoknak, akik haza is szeretnének vinni a vágott virágból, a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjeire érdemes kilátogatniuk, ahol 25 ezer négyzetméternyi területen, 235 ezer rózsatő, a minitől az óriás fejűig 45 fajta rózsa szedhető.

Az ünnep alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban fajtabemutatót, rózsakiállítást rendeznek, filmet vetítenek a rózsatermesztés technológiájáról, az érdeklődőknek pedig hadtörténeti előadáson mutatják be a 175 éve megvívott szőregi csata eseményeit.

Pénteken és szombaton a Pálya téren kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A hétvégén látogatható lesz Szeged-Szőreg szerb ortodox temploma is - tette hozzá.

A leglátványosabb programok egyike a rózsaünnepi felvonulás szombat délután, melyen rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiákerek, gépkocsik, veterán autó, traktor és más jármű, több kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Idén először szombat kora délután egy rózsakamion indul Szegedre, melyen DJ-k élőzenével invitálják a vendégeket a felvonulásra. Este mutatják be a rózsahercegnőket és rózsahercegeket, adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet

- közölte Avramov András.

Vasárnap családi futónapot rendeznek, melyen az indulók virágzó rózsák között tehetik meg a verseny távjait az óvodásoknak kiírt 500 métertől a félmaratonig. A programhoz jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik, ekkor rendezik meg a Down Alapítvány dél-alföldi csoportjának találkozóját, melyen három vármegye érintett családjai vesznek részt.

Címlapkép: Getty Images