Félelem és reszketés: 4+1 tuti tipp a rettegés szerelmeseinek

HelloVidék 2024. július 8. 17:02

Sok más kiállítás mellett rengeteg olyan különleges hely van Magyarországon, ahol történelmi és kortárs emberek viaszfigurái mellett, egyéb más történelmi ereklyék tekinthetők meg. Ezeket a köznyelv panoptikumoknak nevezi. Magyarországon először a Budai Várnegyedben nyílt panoptikum a nyolcvanas évek végén, ezt azonban 1996-ban be kellett zárni, mert a helyiség páratartalma nem volt megfelelő a figuráknak. Az azóta eltelt időszakban szerencsére sorra nyíltak meg a helyek, Egertől, egészen Tihanyig. A HelloVidék most csokorba gyűjtötte a legérdekesebb vidéki panoptikumokat. Lássuk őket!

Egri Panoptikum

Az Egri vár Föld-bástyájának mélyén húzódó Panoptikumban személyesen is találkozhatunk az Egri Csillagok című könyv szereplőivel.

A vár mélyén a regény híres alakjai fogadnak minket, ahol a sztárokat az Egri csillagok szereplői jelentik. Láthatjuk személyesen Dobó Istvánt, vagy akár egy török katonát is. Ha végeztünk a vendégeskedéssel Szulejmán szultánnál, ereszkedhetünk még mélyebbre, a Titkos alagútba. Ez a rövidke szakasz még a vár legrégebbi korszakából maradt hátra, és olyannyira érintetlen, hogy a folyosó alja burkolva sincs, így közvetlenül azon a dombon sétálhatunk, amelyre a bástya épült.

Ahhoz, hogy felkeressük a panoptikumot először is ki kell fizetni az alapjegyet, ami teljesárú jegy esetében 4000 ezer forint, míg kedvezményesen ugyanez 2000 ezer. Ezután tudunk csak belépni a Panoptikumba, amelynek a következőek a díjszabásai:

Árak

Teljes árú jegy

  • 800 Ft

Kedvezményes jegy - 6-26 és 62-70 év közöttieknek

  • 500 Ft

6 év alatt és 70 év fölött

  • Ingyenes

Nyitvatartás

10:00 - 17:00

Szilvásvárad - Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

A középkori Börtönmúzeum és Panoptikum érdekes kiállítása elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült.

A hely a korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik. A múzeum a centrumban a buszparkoló melletti épületben található.

Árak

Felnőtt

  • 1000 Ft

Gyerek, diák

  • 800 Ft

Nyitvatartás

  • Mindennap: 09:00 - estig

Tihany - Magyar Királyok Panoptikuma & Kalózmúzeum

A Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum Tihany központjában, a Kossuth Lajos utcában található meg – ez Tihany főutcája -, közvetlenül a Mádl Ferenc tér szomszédságában.

A panoptikum rövid betekintést nyújt Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok élethű és életnagyságú viaszfigurái, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audio tárlatvezetés teszik teljessé.

A tihanyi Magyar Királyok Panoptikuma nem csak kiállításként funkcionál, hanem az iskolai oktatás kiegészítéseként rendhagyó történelemórákkal várja a szervezetten érkező iskolás és óvodás csoportokat.

Árak

Felnőtt

  • 2600 Ft

Kedvezményes (3-14)

  • 1800 Ft

Nappali tagozatos diák

  • 2100 Ft

Nyitvatartás

  • Mindennap 10:00-tól - 17:00

Keszthely - Horrorárium és Kínzómúzeum

A keszthelyi Horrorárium és Kínzómúzeum megtekintése erős idegzetűeknek ajánlott, ugyanis az elmúlt 500 év válogatott kínzásait mutatja be. A múzeum vendégei különböző földrészek gyakran alkalmazott kínzási és kivégzési módszereit ismerhetik meg, köztük francia, japán vagy németalföldi technikákat, mint például a szöges fotel, a kerékbetörés, a karóba húzás, vagy a kínpadon nyújtás.

A felejthetetlen élményt a viszonylag sötét terem és a hátborzongató háttérzene fokozza. A Horrorárium létrehozójának a Képzőművészeti Egyetem hallgatói segítettek. Ők alkották meg korabeli leírások alapján a valósághű bábukat, köztük az életnagyságú Drakula Grófot, és a hírhedt Báthory Erzsébetet, aki a vérfürdőben pihen.

Árak

Felnőt

  • 1800 Ft

Gyermek

  • 1300 Ft

Nyitvatartás

  • 10:00 - 17:00

Nyírbátor - Báthori Várkastély és Panoptikum

A Báthori Panoptikumban egy varázslatos időutazás részesei lehetünk. A Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg.

A XV-XVII. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg öt képben, miközben több neves történelmi személyiség mellett a család hírhedt tagjai is életre kelnek. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

Árak

  • Ingyenes

Nyitvatartás

Péntek, szombat, vasárnap

  • 10:00 - 17:00

Címlapkép: Getty Images